Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 nagy katonai tévedés a történelemből

2018. július 18. 18:33 Múlt-kor

A történelem során rengeteg vesztes csata volt a rossz időjárásnak, elégtelen fegyverzetnek, vagy egyszerűen a balszerencsének köszönhető. Sok esetben azonban a rossz döntések és a hiányos tervezés okoztak vereséget. Az alábbiakban felsorolásra kerül a történelem tíz legnagyobb ilyen hibák által eldöntött ütközete.

Csangping, Kr. e. 260

A kínai történelem „a hadakozó fejedelemségek kora” néven ismert időszakában, Kr. e. 260 júliusában a nyugat-kínai Csin fejedelemség már három éve ostromolta a Csao fejedelemség irányítása alatt lévő Sangdang nevű erődítményt. Hsziaocseng fejedelem Csao Kuo tábornokot küldte az ostromló sereg szétverésére egy 450 000 fős sereg élén. A Bai Csi által vezetett Csin sereg a vártnál kisebb volt, és meg is kezdte a visszavonulást. Csao Kuo utánuk iramodott, hátrahagyva utánpótlását – amelyen a visszavonulást színlelő Bai Csi serege így rajtaüthetett, elpusztítva azt, és kettévágva Csao Kuo seregét.

Az élelmiszerhiánnyal küszködő Csao Kuo beásta magát csapataival, és várta a felmentősereget, miközben katonái éheztek és szomjaztak. Körülbelül 40 napi kisebb-nagyobb harc után Bai Csi íjászainak sikerült megölniük Csao Kuót, ezután az óriási sereg megadta magát. Bai Csi a feljegyzések szerint arra adott parancsot, hogy az összes hadifoglyot – akik lehettek akár 400 000-en is – végezzék ki. Ha ez megtörtént, minden valószínűség szerint elevenen eltemethették a katonákat. Csao Kuo létszámfölényből indulva veszítette el a csatát azzal, hogy gondolkodás nélkül rohant a visszavonulást színlelő ellenségnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 nagy katonai tévedés a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra