Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 különleges és bizarr tény a középkorról

2020. május 24. 15:55 Múlt-kor

<

1. 1494. június 14-én a Francia Királyság területén fekvő Clermontban letartóztattak egy disznót, mert „megfojtott és megcsonkított egy bölcsőjében fekvő kisgyereket, Jehan Lenfant (…) marhapásztor és felesége, Gillon kisfiát.” Miután a bírák számba vették a bizonyítékokat, kihirdették az ítéletet: akasztás általi halálra ítélték az ekkor épp egy apátsági börtönben raboskodó állatot. Az ítélet nem volt egyedülálló, a középkor évszázadaiban számos disznót végeztek ki emberölésért.

2. Az írek a középkorban a macskajaj eltüntetése végett gyakran éltek azzal a módszerrel, hogy a másnapos embert egyszerűen nyakig beásták a nedves homokba.

3. Elterjedt nézet volt akkoriban, hogy a hölgyek elkerülhetik a nem kívánt gyermekáldást, ha egy menyét heréjéből készült amulettet viselnek.

4. A középkori Európában számos városban voltak nyilvános fürdőhelyek, amelyek fürdési lehetőséget kínáltak, ám valójában bordélyként működtek.

5. A 14. századi Angliában a futball még egy kegyetlen, szabályok nélküli játék volt, így hamarosan be is tiltották. Ellentétben az íjászattal, amelynek gyakorlását kötelezővé tették.

6. Az udvari bolondoknak valóban lehetőségük volt bármit mondani, szabadon beszélhettek, (zömében) következmények nélkül kritizálhatták a nemeseket, de még az uralkodót is. Vicceik és gúnyolódásaik segítségével fejezhették ki gondolataikat.

7. A középkori udvari divat gyakran minden volt, csak kényelmes és praktikus nem. Kiválóan példázzák ezt a korszakról készült képeken gyakran látható hosszú orrú cipők, amelyekben járni is alig lehetett. 1366-ban V. Károly francia király kísérletet is tett eme eszement hóbort felszámolására és betiltotta az ilyesfajta cipők gyártását, azt remélve, hogy a készletek elapadásával a divat is átalakul – utólag azonban tudjuk, hogy törekvéseit kevés siker koronázta.

8. Ha egy gyilkossággal vádolt ember bírósági tárgyalásán az elhalálozott személy holtteste vérzésnek indult vagy bármiféle szokatlan jelet mutatott a vádlott jelenlétében, a jelenséget istenítéletnek tekintették, és a vádlottat bűnösnek találták.

9. A középkori Európában a macskáknak igencsak rossz reputációjuk volt – a boszorkányokkal és eretnekekkel kapcsolták össze őket, és széles körben vélték megcáfolhatatlan ténynek, hogy az ördög olykor fekete macska alakjában jelenik meg. Ennek köszönhetően szegény állatokat gyakorta rituálisan kivégezték, olykor élve elégették. Ezzel szemben az arabok kifejezetten szerették őket tisztaságuk miatt.

10. A borbélyoknak a középkorban jóval változatosabb munkájuk volt mint manapság, ugyanis nem csupán a frizurát vagy a szakállt igazították az aktuális divathoz, hanem különböző műtéteket is végeztek, mint például amputáció vagy epeköves operáció.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 különleges és bizarr tény a középkorról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra