Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nyolc bizarr háború

2014. december 9. 12:30

<

A nagy emuháború

Talán ez volt a történelem egyetlen formális háborúja, amelynek az egyik "hadviselő fele" nem ember volt, hanem egy állatfaj. Az 1930-as évek elejére Ausztráliába is begyűrűzött a gazdasági világválság, a kormány képtelen volt felvásárolni a mezőgazdasági terményeket, amelyeket a kereslet hiánya miatt sokszor le sem arattak. A parlagon heverő, több tonnányi zöldség és egyéb növény azonban felkeltette az emuk figyelmét. A röpképtelen madarak a bőséges táplálék miatt hihetetlen mértékben elszaporodtak, s a becslések szerint 1932-re már 20 ezer emu szaladgált az ausztrál pusztaságban.

A seregnyi madárnak az ausztrál katonaság üzent hadat. 1932 november közepén indult meg a hajtóvadászat, azonban a madarak nem adták könnyen az életüket. Három komolyabb próbálkozása is volt az ausztrál tüzérségnek: az emuk annyira megszokták az embert, hogy tűrték, hogy géppuskákat állítsanak fel mellettük, azonban az első puskalövésre szétrebbentek.

Az első támadásnál mindössze 50, a másodiknál pedig csupán 12 példányt sikerült leteríteniük, ugyanis egy-két golyóval a testükben is vígan tovább tudtak futni a madarak. A harmadik támadást már egy teherautó platójáról vezényelték, azonban a 2500 kilőtt töltény ellenére csupán két-háromszáz emu és egy farmer néhány tehene - mint civil áldozat - maradt a csatatéren. Körülbelül másfél hét után a védelmi miniszter lefújta az akciót, ugyanis a sajtó közreműködésével fél Ausztrália a hadsereg "baklövésén" nevetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc bizarr háború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra