Múlt-kor.hu

Nyolc bizarr háború

2014. december 9. 12:30

Disznóháború

A 19. század közepén a hatalma teljében lévő Brit Birodalom és a feltörekvő Egyesült Államok egy sertés miatt szólalkozott össze. Az ellenségeskedés 1859-ben San Juan vitatott hovatartozású szigetén kezdődött, amely az USA szárazföldi területe és a Vancouver-sziget között helyezkedik el. Ebben az időben a kérdéses sziget amerikai telepeseknek és a Hudson’s Bay Company (Hudson-öböl Társaság) brit munkavállalóinak adott otthont; természetesen mindkét fél igényt tartott a sziget termékeny talajú földjeire.

A disznóháború első és egyetlen lövése 1859. június 15-én dördült el, amikor egy Lyman Cutlar nevű amerikai farmer lelőtt egy brit tulajdonban lévő fekete kan disznót, amely a burgonyapalántái között turkált. A kimúlt sertés okozta vita csak tovább fokozta a lakosok közti feszültséget, és Cutlar letartóztatása is felmerült.

George E. Pickett kapitány csapatai a kép bal oldalán, míg a Hudson’s Bay Company dokkjai a jobb oldalon láthatók

George E. Pickett kapitány csapatai a kép bal oldalán, míg a Hudson’s Bay Company dokkjai a jobb oldalon láthatók.

Miután az amerikaiak jelentették az incidenst, a U.S. Army a két évvel később kirobbanó polgárháborúban a Konföderáció oldalán harcoló George E. Pickett kapitányt küldte San Juanra, aki egy maroknyi csapattal elfoglalta a szigetet, mire a britek egy flottát küldtek a partokhoz. Az abszurd patthelyzet több héten át fennállt, majd 1859 októberében egyfajta közös katonai megszállásban egyeztek meg a felek, amivel véget ért a - szerencsétlenül járt disznót leszámítva - vértelen összetűzés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nyolc bizarr háború

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra