Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

10 arcpirító adónem a brit történelemből – a gyufaadótól a tudásadóig

2019. február 26. 19:47 Múlt-kor

<

A szelektív alkalmazási adó (1964)

Az adó nem csupán a hadakozásra, jóléti intézkedésekre, a közrend fenntartására vagy az adminisztrációra való pénzgyűjtést szolgálhatja – éppenséggel lehet a társadalomformálás eszköze is. Ennek egy szélsőséges példája volt a 19. század végén a kunyhóadó, az 1960-as években pedig a „szelektív alkalmazási adó”.

Az 1960-as évekre egyre szélesebb körű volt Nagy-Britanniában az aggodalom amiatt, hogy az ország gazdasági növekedése elmaradóban volt európai szomszédaihoz, valamint Japánhoz képest. Válaszul a nemrég alakult munkáspárti kormány 1964-ben előállt egy tervvel arra, hogyan lehetne a gazdasági növekedés ütemét évi öt százalékra emelni.

A kormány gazdasági tanácsadója, Nicholas Kaldor szerint a gazdasági növekedés lassulásának egyik legfőbb oka az volt, hogy az ország átesett egy nagy strukturális változáson a munkahelyek átvándorlásával a földekről az iparba. Az ipar termelőképessége növelhető volt, azonban a szolgáltató szektorban ez nem volt lehetséges. Továbbá a különféle termékeket a még a második világháború alatt bevezetett „vásárlási adó” fedte le, míg a szolgáltatások nem voltak adóztatva, miközben a lakossági költés egyre nagyobb részét tették ki.

Kaldor megoldása erre az volt, hogy az emberek szolgáltatószektorban való alkalmazását kell adóztatni. Az adó 1966-ban lépett életbe, célja pedig az volt, hogy azáltal, hogy akadályozza a munkaerő nagy mértékű átáramlását az iparból a szolgáltatószektorba, versenyképesebbé teszi az ipart. A Munkáspárt politikusainak legjobb érve az új adó mellett az volt, hogy legalább nem általános forgalmi adót vezettek be, ezt ugyanis kimondottan a szegényeket aránytalanul terhelő dolognak látták. A konzervatívok azzal támadták a „szelektív alkalmazási adót” hogy a Munkáspárt nyilvánvalóan „röhejesen régimódi felfogással bír a gazdaság felépítéséről”. Az adót 1972-ben kivezették, helyére pedig az áfa jött, ami markáns elmozdulást jelentett az 1842 óta tartó, jellemzően a bevételeket közvetlenül adóztató brit adópolitikától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

10 arcpirító adónem a brit történelemből – a gyufaadótól a tudásadóig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra