Múlt-kor.hu

Visszakerült jogos örököseihez egy nácik által elkobzott festmény a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből

Visszakerült jogos örököseihez egy nácik által elkobzott festmény a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből

2019. január 9. 11:08 MTI

A nácik által elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban.

A Berni Szépművészeti Múzeum újabb darabjáról derült ki, hogy annak idején a nácik kobozták el. Kedden a Thomas Couture francia festőművész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portréja) című festményt szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek. A festmény a második világháború idején kivégzett Georges Mandel újságíró és politikus, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A zsidó származású Mandel örökösei Németországban vették át az őket megillető festményt.

A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők. A több milliárd eurót érő gyűjteményt az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban meghalt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg. A rengeteg műkincs között Picasso-, Chagall-, Matisse-festmények is voltak. Cornelius Gurlitt 2014-ben halt meg, és a teljes gyűjteményt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta. Azóta már a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni. Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a Couture-festmény keddi átadásakor azt mondta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lopott alkotásokat visszajuttassák jogos tulajdonosaikhoz. 

Visszakerült jogos örököseihez egy nácik által elkobzott festmény a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra