Múlt-kor.hu

Tíz fejlett bűnfelderítési módszer a középkori Kínából

Tíz fejlett bűnfelderítési módszer a középkori Kínából

2018. június 14. 08:29 Múlt-kor

Meglepően hangozhat, de a törvényszéki tudomány alapító atyja a középkorban élt. Szung Ce (1186-1249) egy Kínában működő orvos és bíró volt a Szung-dinasztia idejében. „A bűnök elsöprésének összegyűjtött jegyzetei” című műve útmutató a törvény embereinek a szokatlan, illetve gyanús halálesetek megoldásához.

A könyv

Szung Ce hitt abban, hogy a holttesteket gondosan megvizsgálva a halál, illetve a sérülések okaira fényt lehet deríteni. Több gyilkossági ügyről is beszámol, amelyeket módszereivel sikeresen megoldott. Alább olvasható tíz megfigyelése a lehetséges idegenkezűség esetén (a mellékelt ábrákon a császári Kínában bevett büntetések láthatók).

Az áldozat

„A gyilkos sérülésekben meghaltak szája és szeme nyitva lesz, hajuk pedig rendezetlen. Kezeik össze lesznek szorítva. Ahol a halált okozó sérülés ejtve lett, ott a sérülés viszonylag nagy lesz, a hús és a bőr pedig igen hullámos és kidomborodó. Ha a has hártyái át lettek szúrva, a belső szervek ki fognak állni.”

Fulladás általi halál

„Amikor valaki elzárja egy ember száját és orrát oly módon, hogy nem kap levegőt és így megfullad, a szemek nyitva lesznek és a szemgolyók kidüllednek. A szájból és orrból egy átlátszó, véres folyadék fog folyni. Az egész arcon vöröses-fekete véraláfutás lesz, a belek ki fognak állni, és a ruha belseje át lesz ázva a vizelettől.”

A védekező áldozat

„Ha az áldozat látta a támadót éles tárggyal felé közelíteni, hogy megsebezze, biztosan elkezdett ellene küzdeni, kezeivel elhárítva a támadást, így vágások lesznek a kezein.”

Kútba dobás

„A hasonlóság azok között, akik kútba ugranak, akiket kútba dobnak, és akik megcsúsznak és beleesnek a kútba, igen nagy. A különbségek enyhék. Minden ilyen esetben lesznek nyomok a fejen, mivel az áldozat nekiütődött a tégláknak vagy köveknek. Lesz homok vagy sár a hajban és a körmök alatt, és a has fel lesz puffadva (…) Ha az áldozatot bedobták, vagy véletlenül esett be, a kezek nyitva lesznek és a szemek kissé nyitva, személyén pedig lehet pénz vagy egyéb érték. Ha azonban öngyilkosságot követett el, szemei csukva lesznek, kezei pedig összeszorítva. Nem lesznek értékek a holttesten.

Agyonverés

„Ha egy embert agyonvertek, a hulla szája és szemei nyitva lesznek, a haja rendezetlen, a ruhák úgyszintén, és a kezek nem lesznek felcsavarva. Egyes esetekben a ruházat belseje át lesz ázva a vizelettől.”

Tompa tárgy használata

„Ha a támadó botot, bunkót, vagy egyéb hasonló eszközt használt az áldozat verésére, ennek nyomai többnyire a test nem húsos részein lesznek. A sérüléseket szenvedett ember már akár kettő-négy óra alatt is meghalhat, de egy vagy két napba, három vagy öt napba, de akár hét, nyolc vagy tíz napba is telhet. Amikor az „egyéb fegyverek” osztályába sorolt kemény tárgyakat használtak a verésben, és okoztak velük halált, fordíts még közelebbi figyelmet a nyomok súlyosságára. Ha a két fél először dulakodott, és a támadó megragadta az áldozat haját, majd ezután mért rá csapást kézzel vagy lábbal, a sérülések gyakran lesznek húsos létfontosságú pontokon. Néha a halál okozásához elég egyetlen ütés kézzel vagy lábbal. Ha a halál egy létfontosságú pontra mért rúgásból ered, gondosan vizsgáld meg, hogy a támadó viselt-e cipőt, vagy sem, a jövőben felmerülő kérdéseket megelőzendő.”

Megállapítani, valakit élve vagy holtan fejeztek-e le

„Ismételten, amikor egy élő áldozat fejét levágják, az izmok visszahúzódnak és megmerevednek. De ha a fejet egy hulláról vágják le, a nyak hosszú lesz. Nem lesz összehúzódás.”

Égés általi halál

„Amikor egy élő ember halálra ég, kormos hamu lesz a hulla szájában és orrában, a kezek és a lábak pedig fel lesznek húzva. Mert az áldozat, míg él, és közelít felé a tűz, nyitott szájjal fog lihegni. Ezáltal kormos hamut fog belélegezni, amely a szájban és az orrban megtalálható lesz. Ha az égés a halál után történt, habár a kezek és a lábak össze lehetnek húzódva, nem lesz kormos hamu sem a szájban, sem az orrban.

Égésnek álcázott gyilkosság

„Ha valakit éles fegyverrel öltek meg, majd tüzet gyújtottak, és elégették a testet, hogy az emberek azt higgyék, az áldozat az égésbe halt bele, a halottkém asszisztense szedje össze a csontokat, és söpörje fel a hamut és a port. A megtisztított helyet, ahol a hulla volt, szórd fel egy ecetben és borban főzött rizsből készült sűrű főzettel. Ha az áldozatot ott gyilkolták meg, akkor a hely, ahol a vér a földbe szivárgott, élénkpiros színű lesz.”

Mérgezést megállapító teszt

Amikor az ezüsttűs módszerrel vizsgáljuk a méreg lenyelésének kérdését, sikáld a tűt a szappanbabnövény [kínai lepényfa, Gleditsia sinensis] hüvelyével és vízzel, majd dugd a hulla torkába, papírral lezárva a szájat. Hosszú idő után húzd ki a tűt. A szappanbabnövény hüvelyével és vízzel le nem moshatóan kékesfekete színűre kellett, hogy változzon. Ha az áldozat nem lett megmérgezve, a szín tiszta fehér marad. Ha a mérgezésben meghalt ember még élve ételt evett, majd benntartotta, és a méreg a belekbe került, a szájban végrehajtott tűteszt nem szolgál eredménnyel. Ilyen esetekben használd a tesztet az ánusznál, és a szín meg fog jelenni.”

Tíz fejlett bűnfelderítési módszer a középkori Kínából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra