Múlt-kor.hu

Személyes naplókat és kéziratokat keres a szegedi Móra Ferenc Múzeum

Személyes naplókat és kéziratokat keres a szegedi Móra Ferenc Múzeum

2018. április 11. 14:49 MTI

Visszaemlékezéseket és naplókat vár a szegedi Móra Ferenc Múzeum, az új gyűjtemény segít árnyalni a város és Csongrád megye 20. századi történetét - közölte Medgyesi Konstantin tudományos igazgatóhelyettes.

Az önéletírások, visszaemlékezések, naplók, életútinterjúk a magyar történeti múlt és a regionális, helyi történeti emlékezet feltárása szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a megélt mindennapi történelem egykori szereplői saját gondolataikat, érzéseiket, élményeiket rekonstruálják. A sajátos „én-nyomok” alkalmasak arra, hogy feltárják az egyén múltbéli gondolatait, a történeti tényekhez, folyamatokhoz, jelenségekhez való viszonyulását. Mindezen forrásokból a megélt történelem sokszínűsége bontakozik ki - hangsúlyozta a muzeológus.

A már a múzeumban lévő naplókat, visszaemlékezéseket először digitalizálják, mindezeken alapul az új gyűjtemény virtuális tartalma. Ezzel párhuzamosan össze kívánják gyűjteni a magánembereknél, családoknál őrzött kéziratokat, visszaemlékezéseket, naplókat - ha máshogy nem lehetséges - digitalizált változatban.

A közgyűjtemény életútinterjúkat is rögzítene; azt várják a Csongrád megyeiektől, hogy a maguk ismeretségi körében javasoljanak interjúalanyokat, akik a helyi társadalom érdekes, fontos vagy különleges szereplői voltak egykoron.

A múzeum munkatársai bíznak benne, hogy sok új forrás kerülhet a kezdeményezésnek köszönhetően a történészek látókörébe, s ennek köszönhetően Szeged városa és Csongrád megye 20. századi története tovább árnyalhatóvá válik.

Személyes naplókat és kéziratokat keres a szegedi Móra Ferenc Múzeum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra