Múlt-kor.hu

Ritka római mozaikot találtak Berkshire-ben

Ritka római mozaikot találtak Berkshire-ben

2017. szeptember 8. 11:28

A görög mitológiai hőst, Bellerophónt a szárnyas paripa, Pégaszosz hátán lovagolva ábrázoló mozaikra bukkantak a dél-angliai Berkshire megyében. A szakértők az elmúlt fél évszázad legnagyszerűbb nagy-britanniai mozaikfelfedezéséről beszélnek.

A látványos római mozaikot egy két héten át futó önkéntes közösségi projekt részeként tárták fel a Berkshire megyei Boxfordhoz közeli római ásatási helyszínen. A program egyik felelőse, a klasszikus művészet szakembere, Anthony Beeson a The Guardiannak ezt mondta: „kétség nélkül ez az elmúlt ötven év legizgalmasabb ókori mozaikfelfedezése Nagy-Britanniában”.

Luigi Thompson, a római mozaikok szakértője úgy becsüli, Kr. u. 380-ra datálható a lelet, amelynek hat méteres részén gazdag mitologikus ábrázolás fedezhető fel. A feltárt mozaikrészt állagóvás céljából nemsokára vissza fogják temetni.

Az impozáns mozaik központi részén egy görög hős, Bellerophón kapott helyet, aki éppen a jól ismert szárnyas paripa, Pégaszosz hátán lovagol. A jelenetben a tűzokádó Khimairát támadják meg, majd a következő részben jutalmul a király lányát ajánlják fel neki. Párhuzam fedezhető fel a kutatók szerint a keresztények Szent György sárkány története és a görög mítosz között. A mozaik többi jelenetét eddig még nem sikerült megfejteni.

Bellerophón  eredeti neve Hipponoosz volt, ám miután meggyilkolt egy férfit, új nevet kapott, amely görög nyelven ennyit tesz: „Bellerosz-ölő”. Az elmenekülő Bellerophónba beleszeret Oineusz kalüdóni király felesége, ám miután hősünk visszautasítja közeledését, a szerelmes asszony bepanaszolja uránál, hogy üldözi őt az ifjú. Mivel nyílt módon senki sem akarja megölni Bellerophónt, lehetetlen, halálos küldetéseket bíznak rá, ám ő mindent túlél. Az egyik kalandja során öli meg az oroszlán-, kecske- és kígyófejű Khimairát is.

Ritka római mozaikot találtak Berkshire-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra