Múlt-kor.hu

Nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát<br />

Nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát

2018. január 10. 14:38

A csodagyerekek nem csak napjainkban, de már évszázadok óta elkápráztatják koruk közvéleményét. Tudósok, zeneszerzők és írók soraiban is találunk olyat, akik szinte anyatejjel együtt szívták magukba tehetségüket. Következzen most nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát!

Aki már öt évesen komponált

Az Ausztriában született Wolfgang Amadeus Mozart  mindössze három éves volt, amikor először fogott csembalót a kezében. Öt évesen komponálta első zeneművét és tíz éves korára már számos versenyművet, szonátát, operát és szimfóniát is írt.

Nővérével, Mária Annával – aki maga is csodagyerek volt – beutazta Európát és sorra léptek fel nyilvános koncerteken és a kontinens királyi udvaraiban is. Bajorországtól Párizsig áhítattal figyelte a közönség, ahogy a kisfiú különféle trükköket mutat be a zongorán. Mozart ugyanis fantasztikus improvizációs tehetsége mellett képes volt bekötött szemmel vagy éppen kezeit keresztbe rakva is játszani.

A már kisgyermekként világhírre szert tevő Mozart később Európa leginkább ünnepelt zeneszerzőjévé vált. Bár nagyon fiatalon, mindössze 35 évesen hunyt el, így is több mint 600 zeneművet hagyott hátra maga után.

Az atombomba egyik atyja, aki már egyetemi felvételijére egy doktori szintű dolgozattal érkezett

A radioaktivitás terén végzett kutatásaiért Nobel-díjjal jutalmazott olasz tudós, Enrico Fermi ugyancsak csodagyerek hírében állt. Fotografikus memóriával rendelkezett és már tíz éves korában geometriai problémákat oldott meg és elektromos motorokat épített.

Életében nagy törést okozott, amikor mindössze 13 éves korában elvesztette öccsét, a nála egy évvel fiatalabb Giuliót. A gyászoló fiú ezután teljesen beletemetkezett könyveibe és minden idejét a trigonometria, a fizika és az elméleti mechanika tanulmányozására áldozta. 1918-ban jelentkezett a Pisai Egyetemre és már a felvételi bizottságot egy doktori szintű dolgozattal kápráztatta el.

Alig 21 évesen diplomázott és 24 évesen már egyetemi professzor volt. A neutron besugárzás és a nukleáris láncreakciók terén végzett úttörő munkájának köszönhetően a második világháború idején a Manhattan terv egyik vezetőjévé nevezték ki, amelynek eredménye az Egyesült Államok első atomfegyverének létrehozása lett.

Törvénytelen leányból az egyik legnagyobb mexikói irodalmár

Az 1651-ben egy spanyol katonatiszt törvénytelen gyermekeként született Juana Inés de la Cruz Mexikóban. A kislány szinte a járással párhuzamosan tanult meg olvasni és bár nőként nem részesülhetett rendes oktatásban, hatalmas lendülettel rágta magát végig nagyapjának könyvtárán és már nyolc évesen vallási témájú verseket írt. Később autodidakta módon – állítólag mindössze 20 lecke alatt – elsajátította a latin nyelvet. Serdülőként az ókori görög filozófusok logikai műveivel foglalkozott és megtanulta aztékok navatl nyelvét is.

Műveltségére hamarosan magasabb körökben is felfigyeltek, így hamarosan a spanyol alkirály Mexikóvárosi palotájába került udvarhölgyként. Életének híres momentuma volt, amikor 17 éves korában 40 egyetemi professzor előtt tett tanúbizonyságot tudásáról, elkápráztatva őket filozófiai, matematikai és történelmi ismereteivel.

Az egykori csodagyerek 20 éves korában apácafogadalmat tett és élete hátralévő részét egy zárdában töltötte. Tanulmányait mindazonáltal ekkor is folytatta és a 17. század egyik legnépszerűbb írójává vált. Arcképe ma Mexikóban a 200 pesós bankjegyen is szerepel.

„Festőnek mentem, Picasso lettem”

Egy festő fiaként Pablo Picasso élete a kezdetektől elrendeltetettnek számított. A későbbi festőlegenda állítólag korábban tudott rajzolni, mint beszélni és anyja szerint első szavaival már egy ceruzát kért. Kilenc évesen festette meg első olajképét és tehetsége hamarosan túlszárnyalta édesapjáét is. 14 évesen vették fel a tekintélyes barcelonai művészeti iskolába és egy évvel később már el is készült híres, Az elsőáldozó című festményével. A képet további 22 ezer alkotás követte Picasso nyolc évtizedes karrierje alatt.

A festőgéniusz életéről szólva egyszer így fogalmazott: „Gyerekkoromban édesanyám mindig ezt mondta: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem.”

Aki elől hiába rejtették el a matematika könyveket

Az 1623-ban Franciaországban született Blaise Pascal szinte teljes gyermekkorát otthon töltötte, édesapja magántanárként gondoskodott oktatásáról. Az idősebb Pascal ennek során száműzte a matematikai szövegeket a házból, hogy így biztosítsa azt, hogy fia először a nyelvekre koncentráljon. Terve azonban nem vált be, ugyanis a fiatal Pascal titokban mégis a számok bűvöletében élt és 12 éves korára már saját matematikai terminológiát dolgozott ki és önállóan felfedezte Eukleidész szinte valamennyi bizonyítását is.

Amikor 16 évesen publikálta tanulmányát a kúpszeletekről, a kor híres filozófusa, René Descartes meg volt róla győződve, hogy azt valójában nem a fiatal fiú, hanem apja írta meg. 19 éves korában megtervezte és megépítette saját mechanikus számológépét, amelyet manapság csak Pascaline néven emlegetünk. Élete során ezután a legkülönfélébb tudományterületekkel foglalkozott. Érdekelték többek között az áramlástan, légnyomás, a filozófia és a vallás kérdései is.

A „gyermek Shakespeare”

Arthur Rimbaud azon kevesek egyike, aki az irodalom terén alkotott maradandót már gyermekkorában. A francia író 15 évesen, 1870-ben adta ki első munkáját, majd egy évvel később publikálta A részeg hajó című verseskötetét, amelyet aztán az Egy évad a pokolban című gyűjtemény követett. Utóbbi a szürrealista irodalom alapművévé vált.

Életét a legtöbben leginkább a költőtársával, Paul Verlaine-el folytatott viszonya révén ismerhetik, amely Rimbaud legtermékenyebb éveit hozta el. A fiatal szerző, akit Victor Hugo állítólag „gyermek Shakespeare” néven emlegetett, végül alig 20 évesen felhagyott az írással. Ezt követően bejárta a Közel-Keletet és Afrikát, ahol kereskedőként dolgozott és végül 37 évesen, rákban halt meg.

A kislány, aki Liszt Ferencet is ámulatba ejtette

A német születésű Clara Schumann ugyan négy éves koráig nem tanult meg beszélni, de mire betöltötte a hetedik életévét már napi három órát gyakorolt rendszeresen a zongorán. 10 évesen már saját darabokat komponált és 11 éves korában, 1830-ban volt első koncertfellépése.

1831-ben európai turnéra indult, ahol nem csak a közönség, de a zene olyan nagyjainak elismerését is kivívta, mint Chopin vagy éppen Liszt Ferenc. A fiatal virtuóz 1840-ben ment feleségül a szintén híres zeneszerzőhöz, Robert Schumannhoz. A kor elvárásaival szemben azonban akkor sem hagyott fel a zeneszerzéssel és az előadással, miután gyermekei születtek, így 1896-os halála idején már több mint 1300 koncert volt a háta mögött.

A hieroglifák titkának megfejtője

Talán még ma sem tudnánk elolvasni a fáraókori Egyiptom hieroglifákkal írt szövegeit, ha egy másik csodagyerek, Jean-Francois Champollion érdeklődését nem a nyelvek keltik fel fiatal korában. Az 1790-ben született Champollion már tizenéves korában elsajátította az olyan klasszikus nyelveket, mint a latin, az ógörög, az arab, a héber, a szír, a szanszkrit vagy éppen a kopt. 16 évesen publikálta első tudományos írását és 19 évesen már történelmet tanított Gernoble városában.

Az 1820-as évek elején a fiatal nyelvész figyelmét a rosette-i kő néven ismert sötét gránitdarabra írt szöveg rejtélye keltette fel. Ő ismerte fel, hogy a hieroglifák nem pusztán képírást takarnak, hanem az egyes szimbólumok jelölhetnek fonetikus elemeket – szótagokat vagy hangokat – is.

Nyolc zseni a történelemből, aki már gyermekként kivívta a világ csodálatát<br />

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra