Múlt-kor.hu

Megtalálták a II. világháborús USS Lexington repülőgép-hordozót az óceán fenekén

Megtalálták a II. világháborús USS Lexington repülőgép-hordozót az óceán fenekén

2018. március 7. 14:16

Az egyik leghíresebb amerikai repülőgép-hordozó, a USS Lexingtont 76 évvel ezelőtt süllyedt hullámsírba Ausztrália partjaitól mintegy 800 kilométerre, miután számos japán torpedó eltalálta. Kutatók most bejelentették, hogy három kilométeres mélységben megtalálták a monstrum roncsait, számolt be a BBC.

A 270 méter hosszú hajó az 1942. május 4-8 között zajló korall-tengeri csata utolsó napján merült a hullámsírba, ahová 35 repülőjéből 11-et magával vitt. A harcok során a Lexington 216 tengerésze hunyt el, ám több mint kétezret sikerült kimenteni a vízből. Az ütközet kulcsfontosságú volt a japánok csendes-óceáni terjeszkedésének megállításában.

Az amerikai haditengerészet megerősítette, hogy a roncsra a Microsoft társalapítója, Paul Allen finanszírozta kutatócsapat, a Vulcan bukkant rá hat hónapos tervezést követően. A képeken is látható, hogy a hajó szinte tökéletes állapotban őrződött meg. A Lexingtont az amerikaiak küldték az óceán mélyére, miután számos japán torpedó találta el a hajótestet.

„A Lexington egyértelműen elsőbbséget élvezett, ugyanis az egyik legfontosabb tengerjáró volt a második világháború során elsüllyedt amerikai hajók között” – mondta a Vulcan szóvivője, Robert Kraft. Hozzátette: a kutatás során előkerült a Muszasi japán hadihajó, valamint az olasz Artigliere is. A repülőgép-hordozót nem fogják kiemelni a vízből, ugyanis a haditengerészet háborús sírnak tekinti.

Megtalálták a II. világháborús USS Lexington repülőgép-hordozót az óceán fenekén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra