Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kvíz


Teszt: 1. feladatsor

1.) Nevezze meg azt a fogalmat, amelyre a következő, a céhes iparra vonatkozó forrás vonatkozik: "Olyanoknak, akik nincsenek benne céhünkben és nem élnek városunkban, tilos posztóra alkalmazott pecsétünket használni. […] "

inas
kontár
verseny korlátozása
minőség szabályozása

2.) Válassza ki az alábbi évszázadok közül azt, amelynek idején a Római Birodalom a térképen látható kiterjedését érte el!

Kr. e. I. század
Kr. u. II. század
Kr. u. V. század
Kr .e. II. század

3.) Nevezze meg azt a fogalmat, amelyre a következő, a céhes iparra vonatkozó forrás vonatkozik: "Ha valahol szegéllyel ellátott vagy helyenként bevágott posztót találnak, vagy pedig olyat, amelyről kiderül, hogy hulladékból vagy gyapjúcafatokból készült, vagy amelyet világos fonallal javítottak meg, az ilyen posztót el kell kobozni a mestertől, az utóbbi pedig fizet egy font heller bírságot."

verseny korlázozása
inasok tanítása
minőség szabályozása
mestermunka elkészítése

4.) Válassza ki az alábbi évszázadok közül azt, amelynek idején a Római Birodalom a térképen látható kiterjedését érte el!

Kr. e. VII. század
Kr. e. VIII. század
Kr. e. V. század
Kr. e. IX. század

5.) Nevezze meg azt a fogalmat, amelyre a következő, a céhes iparra vonatkozó forrás vonatkozik: "Ha valakinél elrejtett szövőszéket találnak, 1 márkát fizet utána. […] "

mestermunka elkészítése
kontárok üldözése
minőség szabályozása
verseny korlátozása

6.) A feladat Magyarország XVIII. századi történelmére vonatkozik. A térkép segítségével válaszoljon a kérdésre! Melyik az a népcsoport, amely az uralkodóház által szervezett betelepítéssel kerültek Magyarországra

horvát
német (sváb)
szerb
román

7.) A feladat Magyarország XVIII. századi történelmére vonatkozik. A térkép segítségével válaszoljon a kérdésre! Melyik népcsoportot jelöli a C jelű nyíl?

szlovák
német (sváb)
román
horvát

8.) A feladat Magyarország XVIII. századi történelmére vonatkozik. A térkép segítségével válaszoljon a kérdésre! Melyik népcsoportot jelöli a B jelű nyíl?

lengyel
szerb
szlovák
német (sváb)

9.) A feladat Magyarország XVIII. századi történelmére vonatkozik. A térkép segítségével nevezze meg azt a népcsoportot a három közül, amely önkéntes bevándorlás során telepedett be Magyarországra!

román
német (sváb)
horvát
szerb

10.) Az alábbiak közül melyik Habsburg királyunk uralkodott a XVIII. századi, nagy népmozgások idején?

Mária Terézia
Ferenc József
II. Mátyás
III. Ferdinánd

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra