Múlt-kor.hu

Kecskeszalonnát evett Ötzi az utolsó vacsoráján

Kecskeszalonnát evett Ötzi az utolsó vacsoráján

2017. január 19. 14:55 MTI

Alpesi kőszáli kecske szalonnája volt a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna. A gyomrában talált zsír tehát nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem húsból. 

Alpesi kőszáli  kecske szalonnája volt Ötzi, a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna -  közölte Albert Zink múmiaszakértő egy bécsi kongresszuson. A szakember a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) szintén múmiákat és a jégembert kutató intézetének tudósaival közösen  elemezte az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús nanoszerkezetét, majd összehasonlították más húsfélékkel.  
  
Megállapították, hogy az elfogyasztott hús nyers volt, és alpesi kőszáli kecskétől származott. Valószínű, hogy az őskori férfi a mai szalonnához hasonló szárított húst evett, nem volt ugyanis működő vadászfegyvere, csak  egy íj, amely nem volt még használatra kész állapotban. Az őskori férfi valószínűleg szárított húst vitt magával, a  nyers hús gyorsan megromlott volna - magyarázta Zink. A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is gyanította, hanem húsból.

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember  19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás helyről kapta, övé a legrégibb, teljes épségben fennmaradt emberi  holttest.

Kecskeszalonnát evett Ötzi az utolsó vacsoráján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. nyár: Szerelmes uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra