Múlt-kor.hu

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

2019. március 13. 15:52 Múlt-kor

Légy kreatív a konyhában

Manapság azok, akiknek nehezére esik álomba szenderülni, különféle gyógyszerekre hagyatkoznak. Erre eleinknek nem volt módja, azonban korántsem jelenthető ki, hogy ne lettek volna nekik is módszereik – egyszerűen kreatívabbnak kellett lenniük.

Minden háztartás patikájának fontos elemei voltak a házi altatószerek, és a legtöbb álmatlanságot otthoni körülmények között, nemzedékről nemzedékre hagyományozott receptek segítségével kezelték. Egy bizonyos Elizabeth Jacobs nevével ellátott 1654-es angol receptkönyv négyféle altatót is tartalmazott. Az egyik szerint mákot kellett keverni sörbe, fehérborba vagy likőrborba, a fogyasztó életkorától függően.

A kevésbé erélyes megoldások kamillából, rózsaszirmokból, levendulából, uborkából vagy fejes salátából készült főzetek voltak, amelyeket vagy megittak, vagy kívülről a fej, a nyak vagy a has hűtésére alkalmazták. Egy 1710-ből származó recept szerint a piros rózsa szirmait és szerecsendiót kellett egy textildarabra varrni, majd tejbe mártani és lefekvés előtt mindkét halántékhoz érinteni. A szárított rózsaszirmokat a párna huzatokba és a matracokba is helyezték sokan, de a takarók közé szórni is szokás volt az illatuk miatt. E házi készítmények legtöbb összetevője otthon is termeszthető volt, így a legtöbb ember számára könnyen hozzáférhető volt.

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra