Múlt-kor.hu

Európában példa nélkül álló ókori táblajátékra bukkantak Poprádon

Európában példa nélkül álló ókori táblajátékra bukkantak Poprádon

2018. január 9. 12:00

2006-ban régészek a szlovákiai Poprádon különleges táblajátékra bukkantak egy germán herceg sírjában. Miután a lelet átesett a megfelelő konzerválási eljáráson, beható vizsgálatoknak vetették alá, amelynek során kiderült, hogy Európában korábban nem találtak ehhez hasonló ősi táblajátékot. 

A több mint 1600 éves játéktáblát a sakktáblához hasonlóan négyzetekre osztották, a játékosok pedig különböző méretű zöld vagy fehér figurákkal lehettek. „Az ókorban rengeteg táblajáték létezett számos változatban, ám a játéktechnika rekonstrukciója rendkívül bonyolult folyamat, amelyre csak a legjobb szakértők képesek” – vázolta a helyzetet az ásatás vezetője, a Nyitrai Régészeti Intézet igazgatóhelyettese, Karol Pieta.

A régészek ezért az ókori társasjátékok legkiemelkedőbb kutatójához, Ulrich Schädlerhez, a Genfi-tótól nem messze működő Játékmúzeum igazgatójához fordultak segítségért, aki a felfedezés izgalmától hajtva örömml utazott Szlovákiába. Schädler előtt nagyon nehéz feladat, a játékrendszer jellegének megfejtése áll. A tervek szerint játékot a poprádi Tátraalji Múzeumban a herceg sírjában talált többi lelettel együtt már 2018 végén szeretnék kiállítani. Schädler szerint ez a legjobb állapotban talált ókori játéktábla, amelyet eddig a Földközi-tengertől északra találtak.

„Hasonló jellegű játéktáblát korábban még nem találtak Európában” – jelentette ki Pieta. Igaz, görög és római templomokban fedeztek már fel ilyen típusú játékra utaló nyomokat, ezek azonban kőlapokba voltak faragva. A Poprádon talált hordozható játéktábla ily módon egyedülálló. A játékfigurák elemzése során kiderült, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből, feltehetően származó üvegből készültek. „A játékot tehát nyilvánvalóan a Római Birodalom területéről hozták a Tátra alatti területre” – vonta le a következtetést Pieta.

A kutatók egyre több mindent tudnak arról a germán hercegről, akinek a sírjában megtalálták a játékot. A vizsgálatokból kiderült, hogy ugyanazon a területen született, ahol eltemették, mintegy 30 éves volt, és egy ideig tartózkodott a Földközi-tenger térségében. „Nagyon valószínű, hogy vezető tisztként szolgált a római hadseregben, ez ugyanis megfelel [a sír alapján azonosítható] társadalmi státuszának. Erősen hatott rá a fejlett ókori kultúra, ezt jelzi az a tény is, hogy kedvenc játékát is elhelyezték a sírjában” – magyarázta Pieta.

A Kr. u. 375-re datálható sírt véletlenül, építési munkálatok közben fedezték fel a Poprád-Mateóc ipari zónában. A sír legjelentősebb leletei közé tartozik egy ezüstlapokkal díszített, tiszafából készült ágy és íróasztal is.

Magazin

Európában példa nélkül álló ókori táblajátékra bukkantak Poprádon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra