Múlt-kor.hu

300 éves az első magyar újság

300 éves az első magyar újság

2005. június 3. 10:30

1705. június 5-én a lőcsei Brewer-nyomdában nyomatta ki Ráday Pál - a `Nagyságos Fejedelem` belső, személyi titkára - a Mercurius Hungaricus, az első magyarországi újság nyitó számát.

Az újság terve gróf Esterházy Antal tábornoktól származott, aki II. Rákóczi Ferenchez írt levelében tett javaslatot a lap megjelentetésére. Az újság, a harmadik számtól kezdve Mercurius Veridicus ex Hungarica címmel látott napvilágot.

Elsődleges feladata az volt, hogy a Rákóczi-szabadságharcról hiteles képet nyújtson a tájékozatlan, Bécs által félrevezetett külföldi közvélemény számára. Ezért is jelent meg - a kor szokásaitól eltérően - a nemzet nyelve helyett latinul. A kis formátumú, nyolcadrét alakú, 4-6 lapos újság csak híreket közölt, minden véleménynyilvánítás nélkül, mindenek előtt tábori beszámolókat, harctéri tudósításokat.

1705-1708 között Rákóczi 1708-1710 között pedig Bercsényi Miklós gróf kancelláriáján szerkesztették. Az újság először hetente, később pedig havonta jelent meg, de igen nagy rendszertelenséggel. 1706-1708 között például egyáltalán nem adták ki nyomtatásban.

Az utolsó esztendőben, 1710 elején havonta jelent meg, de csak háromszor, mert márciusban végleg megszűnt. Utolsó számával nemcsak első hazai hírlap története fejeződött be, hanem hosszú időre az önálló magyar politikai újságírás is. Az első magyar újságnak mindössze hét száma jelent meg nyomtatásban, ezért megmaradt példányai igen értékes ritkaságnak számítanak. 

(MTI)

300 éves az első magyar újság

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra