Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Régészeti kutatások és egyéb felfedezések 2004-ben

2005. január 5. 11:42

<

Újrafelfedezett nevezetes helyek a történelemben

Nagy történelmi események földrajzi helyét, jeles személyiségek tartózkodási helyét mindig is érdeklődéssel kutatták. Idén is szép számmal érkeztek olyan hírek, melyek hírességek, nevezetes események nyomainak megtalálásáról szóltak - és most tekintsünk el Atlantisz humbugnak bizonyult felfedezésétől.


Már az év legelején izgalmas hírt kaptunk: görög és kanadai régészek feltárnák Dareiosz hajóhadának roncsait. A flottát Dareiosz perzsa király indította Hellász leigázására - mielőtt azonban elérte volna a görög partokat, i. e. 492-ben Athosz hegyénél egy hatalmas viharban a teljes ármádia elsüllyedt.


A Múlt-kor régészet-rovata

Tavasszal két szenzációról is beszámoltunk. Az egyik, mely szerint megtalálták az alexandriai egyetemet, a világsajtót is bejárta. Nem csoda, hiszen egykor e legendás szellemi műhelyben működött Arkhimédész, Euklidész és az ókori tudomány sok más legendás tudósa. A másiknak magyar vonatkozása is volt: a kínai sajtóból ollóztuk a hírt, mely szerint helyreállítják a hunok fővárosát, sőt, annak mára elsivatagosodott természeti környezetét is rekonstruálják. Csodálkozva olvastuk azonban, hogy a kínaiak szerint a magyarok a hunok leszármazottai, nem hasonlítamak egyetlen európai népre sem, keleti ortodox vallásúak, és nagy hagyományra tekint vissza papírhajtogatás-művészetük.


Nyáron valódi szenzációval volt dolgunk: egy brit régész azt állította, megtalálta Keresztelő Szent János barlangját. A 24 méter hosszú és 3,5 méter széles barlangban 30 "férőhelyes" keresztelő medencét találtak, a falakon rajzok láthatók, a földön pedig agyagedénycserepeket, pénzérméket, ruhafoszlányokat és tűzrakóhelyet leltek.


Ősszel újra Belső-Ázsiára figyeltünk: a mongol fővárostól, Ulánbátortól 250 kilométerre egy japán-mongol régészcsapat megtalálta Dzsingisz kán palotáját. A kutatók a romok közt korabeli porcelándarabok alapján azonosították a helyszínt, de a palota és a körülötte fekvő vidék leírása a kínai Déli-Tang dinasztia egyik futárának 1232-es leírásával is egyezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Régészeti kutatások és egyéb felfedezések 2004-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra