Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csavard be, mint Henrik

2004. február 20. 09:01

<

Piros lap az asszonyoknak és a Vatikánnak

Populi Ludos Populo
`Ha a király nem használta volna a cipőt rendeltetésszerűen, nem hiszem, hogy megrendelte volna a lábbelit. Ám azt sem gondolom, hogy rendszeresen futballozott volna. Abban pedig bizonyos vagyok, hogy nem futott ki a pályára minden szombaton, mint manapság a bajnokság csapatai` - nyilatkozta a kutató. Az 1491-ben született Henriket csakugyan nem elkötelezett sportemberként tartja számon a történelem - italozó, tivornyázó, nőbolond természete a mai futballsztárok kicsapongó életmódjával vetekszik. Mint ismeretes, VIII. Henrik négy feleségének is sárga lapot adott, kettőt pedig - a Vatikánnal együtt - piros lappal küldött le véglegesen a pályáról.

Ám fiatalabb éveiben lelkesen vett részt bajvívó tornákon, gyakran teniszezett, és néhanapján puszta kézzel is birokra kelt. Alkata tehát fiatal korában épp megfelelt a labdarúgás akkoriban elég brutális formájának. Hayward szerint valószínű, hogy Henrik a cipőt a húshagyókeddenként vívott, a Tudor-korban hagyományos és felettébb népszerű futballmérkőzéseken viselte. "Megszállott futballista semmiképp sem volt" - hangsúlyozta a történész.

"Fékevesztett vadállatok
kegyetlenül erőszakos" szórakozása
Ha a focinak nem is, a cipőknek mindenképp megszállottja volt az önfejű király, s a finom és drága holmikhoz fűződő vonzalmában ugyancsak hasonlított napjaink futballsztárjaira. A leadott rendelés legalábbis erről tanúskodik. "A listán szerepelt tíz pár angol bőrcsizma; tíz pár spanyol rövid csizma; egy pár rövid bársonycsizma; harmincnyolc pár bíborszín, fekete és karmazsin bársonycsizma; három pár fekete bársonypapucs; három pár harchoz illő cipő; hat pár angol bőrcipő; hat pár spanyol bőrcipő - no és a futballcipők" - mondta Hayward a Reutersnak. "És mindez csak hat hónapra szólt" - tette hozzá.

Külön pikantériát kölcsönöz a leletnek, hogy 1548-ban maga Henrik is betiltotta a futballt, arra hivatkozva, hogy vadsága folytán egy-egy mérkőzés erőszakos hajbakapásra is tüzelheti a népet, mi több, a "meccsek" akár lázadásba is torkollhatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csavard be, mint Henrik

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra