Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szovjet-Németország létrehozását tervezték Sztálinék

2004. szeptember 15. 13:08

<

Németország a szélsőjobbé lett

Jóllehet a németek igyekeztek elhitetni a szovjet vezetőkkel, hogy a hatalomátvétel céljára `jól felfegyverzett proletár századok` állnak készenlétben (Brandler KPD-elnök szeptemberben 250 ezer `tervszerűen gyakorlatozó` férfiról és 70 ezer lőfegyverről beszélt Sztálinéknak), a Moszkvából küldött Waldemar Rose másként látta a helyzetet. A balti német származású katonai szakértő (mozgalmi álneve Skoblewski volt) októberben jelentést küldött Moszkvába, s abban elképzelhetőnek nevezte a kirobbantandó felkelés kudarcát. Ezt azzal támasztotta alá, hogy `hiányzik a dolgozók egységfrontja ahhoz, hogy egy eltökélt ellenféllel megvívja a harcot a hatalomért`.


Radek is arra a következtetésre jutott németországi benyomásai alapján, hogy a német munkásságnak csak egy kisebbik része áll készen a felkelésre. Miután pedig kudarcot vallott a KPD-nek az a terve, hogy az üzemi tanácsok október 21-én Chemnitzben tartott értekezletét rábírja országos általános sztrájk kihirdetésére, a berlini pártközpont lefújta a puccs előkészületeit. Mindössze Hamburgban kezdtek két nappal később a kommunisták fegyveres akciókat, ám a munkásság támogatásának híján ezek csúfos kudarcba fulladtak.


Két héttel később, november 9-én (a Moszkva által "jóváhagyott" dátumnak megfelelően) mégis kitört egy fegyveres felkelés német földön: a weimari köztársaság másik ádáz ellenfele, a szélsőjobboldal próbált meg puccsot szervezni a demokrácia ellen. (1918. november 9-ét, az első német köztársaság kikiáltásának a napját egyaránt gyűlöletes jelképnek tekintették a német szélsőbal és szélsőjobb pártjai.)


A kommunisták barnainges elvbarátai - mindkét párt totalitárius rendszert akart megvalósítani -, egy bizonyos Adolf Hitler nemzetiszocialistái egy müncheni sörpincéből indultak rohamra a fennálló rend ellen, ám a helyi rendőrség erélyes ellenállása akkor véget vetett Hitler és Ludendorff hatalmi ábrándjainak. A puccs szervezőit elfogták és börtönbüntetésre ítélték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szovjet-Németország létrehozását tervezték Sztálinék

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra