Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

2004. szeptember 10. 14:05

<

Lerombolni bűn, megőrizni kár

A Prora múltja elég szégyenteljes tehát - nem csoda, hogy a helyi és állami vezetők évek óta törik a fejüket, mit kezdjenek vele. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az épületegyüttest nemrég történelmi jelentőségű emléknek nyilvánították. A komplexum bizonyos részeiben számos apróbb múzeum, boltocska és kávézó van, melyek elviselhetővé teszik a hangulatát - ám az épület legnagyobbrészt nem más, mint egy hatalmas, csúf és romos betonkupac.


A kormány illetékesei nemrég elszánták magukat, és részben kezelni akarják a problémát. A romhalmaz 2 és fél kilométeres szakaszát a hozzá tartozó 75 hektáros telekkel szeptember 23-án elárverezik. A kikiáltási ár 125 000 euró.


Feldolgozhatatlan, akár a múlt
Néhány helyi politikus mindazonáltal nem nézi jó szemmel a döntést. Horst Schaumann, a közeli Binz város polgármestere legszívesebben megszabadulna a Prora romjaitól, és visszaerdősítené a területet. "El kéne végre tüntetni az egészet" - mondja Schaumann.


Azt azonban elismerte, hogy a csúf, kibelezett épület lerombolása bűncselekmény volna, hiszen Németország szigorú törvényekkel védi a történelmi jelentőségű épített örökséget. Az is jókora probléma - tette még hozzá Schaumann -, hogy a komplexum betonváza olyannyira elöregedett és rossz állapotú, hogy jószerivel képtelenség felújítani - megintcsak a szigorú német építési szabályzatoknak köszönhetően.


A polgármester ugyanakkor világosan közölte: ha egy befektető meg is szerezné a telket, és engedélyt kapna az épületek lebontására, a binzi tanács soha nem adna ki építési engedélyt erre a területre. Binz városa semmilyen módon nem fog belekeveredni Prora történetébe - mondta a polgármester, s hozzátette: már az is hatalmas költségeket fog a jövőbeni tulajdonosra róni, hogy az összeomlástól megóvja a romhalmazt.


Schaumann arra a kérdésre nem kívánt közvetlen választ adni, hogy árnyat vet-e a náci múlt az egész városra. "Az egész probléma rendkívül érzékeny" - szűrte le végül a tanulságot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Árverezik Hitler munkásparadicsomát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra