Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ókori olimpikonok Atkins-diétán

2004. augusztus 18. 10:19

<

Étkezés és mentalitás

Grivetti kutatásainak középpontjában a Bölcsek lakomája című 15 kötetes, i. sz. 200 körül keletkezett mű áll, mely egy hosszadalmas lakomát ír le. A szokatlan lakomán a vendégek evés közben arról csevegnek, milyen minőségű és honnan származik az étel, amelyet fogyasztanak. `Az étkezés valóságos ünnep az ínyenceknek, és minden résztvevő irodalmi idézetekkel támasztja alá érvelését` - mondja Grivetti.


A mű írója, a görög Athenaeus, a mai Alexandriától délkeletre fekvő Naukratiszból származott. Athenaeus nevéhez ma közel 1500 szöveget kötnek, ezeknek azonban már csak alig 15 százaléka létezik. Ezek a művek egyedülálló mentalitás-történeti források, hiszen arról tanúskodnak, miként készítették el az ételeket, hogyan fogyasztották el őket, és hogyan illeszkedett az evéshez kapcsolódó teljes szokásrendszer az akkori emberek mindennapjaiba.


Lakoma görög domborművön (i. e. 5-4. sz.)
Az ókori Görögországban a hétköznapi emberek étrendje kenyérfélékből, zöldségből és gyümölcsből állt. A tengerparton élők leggyakoribb étele a hal volt. Az ókori olimpikonok általában a görög városállamok társadalmának felső rétegéből kerültek ki, hiszen csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak, hogy gyermekeiket fehérjében gazdag hüvelyesekkel és húsokkal etessék. Utóbbiak márpedig elengedhetetlenek az izmok fejlesztéséhez.


"A legkorábbi feljegyzések sajtban és gyümölcsben gazdag étrendet írnak elő az olimpikonoknak, ám ez az étrend az idők során egyre több és több húst tartalmazott" - mondta Grivetti.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ókori olimpikonok Atkins-diétán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra