Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Év végére megújul a sárospataki Rákóczi-vár

Év végére megújul a sárospataki Rákóczi-vár

2023. december 21. 11:28 MTI

December 30-án lezárul a sárospataki váregyüttes turisztikai vonzerejének növelésére indított projekt. A több mint 2,6 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés eredményeként megvalósult a Veres-bástya részleges helyreállítása, felépült az új Rákóczi Látványtár épülete és felújították a várkastélyban lévő jegypénztár-ajándékboltot is.

<

A Magyar Nemzeti Múzeum közleménye szerint a sárospataki vár a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként, a Széchenyi 2020 program keretében új funkciókkal gazdagodott. A fejlesztés 2,659 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, amelyből a kormány 398,81 millió forint hazai támogatást biztosított.

A sárospataki Rákóczi-vár Magyarország legnagyszerűbb későreneszánsz műemlékei közé tartozik, emellett az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye.

A fejlesztés céljai között szerepelt a vár lehető legnagyobb területének bevonása a város turisztikai vérkeringésébe, újra egy egységként, a maga összetettségében bemutatva az építményt - írták a közleményben.

A Magyar Nemzeti Múzeum projektmegvalósító munkája alatt felújításra került a várkastélyban lévő jegypénztár-ajándékbolt. Az intézmény Rákóczi Múzeuma által kezelt területen megvalósult a Veres-bástya részleges helyreállítása a falak konzerválásával, a falkiomlások visszafalazásával és az egykori faltömegek kiegészítésével.

A múzeum műtárgyainak bemutatásához felépült az új Rákóczi Látványtár épülete. A földszinten bútor látványraktárat, valamint a restaurátorok számára technológiai területet alakítottak ki. A pinceszinten kaptak helyet a kőtárak, az időszaki kiállítási tér, valamint a múzeum installációs raktára.

Az emeleten a textíliák, a néprajzi és a képzőművészeti gyűjtemény számára kiépített látványtárak, raktárak, valamint az adományozók terme került elhelyezésre. A műtárgy együttesek bemutatása korszerű, interaktív múzeumtechnológiai eszközökkel történik.

Sárospatak önkormányzata a nyugati várfal melletti terület rekonstrukciójában vett részt, amelynek legfontosabb eredménye, hogy a Várnegyed olyan területe került bevonásra az idegenforgalomba, amely idáig rendezetlen, rosszul hasznosított volt – emelték ki. A középkori Lőportoronyban a műemléki helyreállítás után interaktív kiállítást alakítottak ki.

A projekt a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével és két konzorciumi partner bevonásával, a Magyar Nemzeti Múzeummal és Sárospatak Város Önkormányzatával együttműködve, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Év végére megújul a sárospataki Rákóczi-vár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra