Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Mindig is mutatkozott társadalmi igény a különleges ékszerekre

Mindig is mutatkozott társadalmi igény a különleges ékszerekre

2023. december 18. 09:50 Múlt-kor

Mi az ékszer? A fogalomnak sokféle meghatározása lehetséges: ékszerré tehet egy tárgyat a szubjektív esztétikai érzéktől függő „szépsége”, a felhasznált anyagok értéke, de a tárgy által jelképezett gondolat vagy érzelem is. Annyi bizonyos, hogy az ékszer elsősorban a látványával hivatott felhívni a figyelmet a viselőjére. Bármennyire visszafogott, egyszerű, vagy szándékosan dísztelen is egy ékszernek szánt tárgy, hatása akkor is külsőjével, mások tekintete által érvényesül.

<

Az ékszerek minden bizonnyal egyidősek az emberiséggel, vagy akár idősebbek is lehetnek. Különleges tárgyak, „kincsek” iránt a legkülönfélébb állatok is érdeklődnek, és birtoklásuk által társas hierarchiájukban is előrébb juthatnak – gondoljunk csak a fényes tárgyakat gyűjtő hollókra, a kavicsokkal párt „kérő” pingvinekre a madárvilágból. Legközelebbi rokonainknál, az emberszabásúaknál is találhatók számunkra kevésbé esztétikus, ám mégis kézzel fogható példák: egyes csimpánzkolóniákban már megfigyelték a tudósok, hogy nőstény és hím egyedek egyaránt fűszálak fülükbe helyezésével ékesítik magukat, e szokásukat pedig az ifjabb nemzedékek is utánozzák.

A lényegesen kiforrottabb, összetettebb tulajdonfogalommal bíró emberiség esetében már egészen nagy jelentősége van önmagunk mesterséges úton való felékesítésének: ritka, csillogó fémekkel és kövekkel, de akár más állatok természetes díszeivel – például pávák tollaival – tesszük magunkat szebbé.

Mind esztétikai, mind vagyoni értékük miatt gyakran fordulnak elő mind patinás, mind egyszerűen szép és értékes ékszerek különféle aukciókon a világ minden táján, gyakran egészen kiemelt helyet elfoglalva a katalógusban. Nincs ez másként a BÁV aukcióinak történetében sem.

Magyarország legnagyobb aukciósházának legutóbbi eseményén, a december 5-6-án zajlott 82. Művészeti Aukciójának első napján az ékszereké volt a főszerep: például egy Varga Miklós által tervezett egyedi hajtűt, egy szecessziós nyakéket, valamint egy arany Patek Philippe Calatrava karórát is licitre bocsátottak. Ezt követte egy több mint 4 karátos központi gyémánttal és 16 kisebb gyémánttal ékesített gyűrű, amelynek ára átlépte a 20 milliós lélektani határt, és elérte a 23,75 millió forintos vételárat.

Egy éve, 2022 decemberében a BÁV 80. művészeti aukcióján ugyancsak nagy figyelmet kaptak az ékszerek: a Bulgari B.Zero1, a Chopard Happy Diamonds és a Cartier Love kollekció darabjaira lehetett licitálni, de számos egyedi briliáns is szerepelt a kínálatban. Az ékszerkollekció kiemelkedő darabja volt egy sárga, több mint négy karátos gyémántgyűrű, amelynek kikiáltási ára 10 millió forint volt.

A BÁV saját, világszínvonalú becsüsképzésén ugyancsak központi szerepet kapnak az ékszerek, ugyanis mindig ezek a becsüsök elé kerülő, zálogba adni kívánt tárgyak közül a legértékesebbek. Mint ahogy azt Szabó-Mozga Zsoltné, a nyíregyházi BÁV zálogfiókjának vezetője korábbi interjúnkban elmondta, a becsüs szakma iránt érdeklődők esetében rendkívül fontos, hogy az illetőt érdekelje az ékszerek világa, legyen benne nyitottság és elkötelezettség a szakma iránt.

Manapság, ha kiegészítőre gondolunk, akkor először a jobb minőségű, de többnyire rövid élettartamú bijouk jutnak az eszünkbe, amik közül egy-egy jól sikerült darabért képesek vagyunk akár súlyos tízezreket is kifizetni. Pedig, ha kicsit jobban körülnézünk és megfontoltabban választunk, akkor igazán különleges és értékálló darabokat is beszerezhetünk. „Elsőre talán meglepő lehet, hogy egy aukción keresgéljünk magunknak a hétköznapokban hordható kiegészítőket, pedig éppen az ékszeraukciókon találhatunk remek ár-érték arányú, egyedi és időtálló darabokat, melyekkel nem csak a megjelenésünk lesz páratlan, de befektetésnek sem utolsók” – mondta Fertőszögi Péter, a BÁV Becsüs Akadémia vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mindig is mutatkozott társadalmi igény a különleges ékszerekre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra