Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Tornai Gyula és Szőnyi István képei is kalapács alá kerülnek a BÁV aukcióján

Tornai Gyula és Szőnyi István képei is kalapács alá kerülnek a BÁV aukcióján

2023. december 5. 08:40 Múlt-kor

December 5-én és 6-án tartja a BÁV a 82. Művészeti Aukcióját. Az árverésen többek között Tornai- és Szőnyi-festmények, értékes kerámiák és magyar történelmi emlékek is kalapács alá kerülnek. A Múlt-kor Fertőszögi Péter művészettörténészt, a BÁV ART vezetőjét kérdezte az árverésre kínált műtárgyakról és a 82. Művészeti Aukció jelentőségéről.

<

A BÁV idén ünnepli a 250. születésnapját. A december 5-6-án megrendezendő 82. Művészeti Aukció mivel tud hozzájárulni a jubileum fényének emeléséhez?

Inkább azt mondanám, hogy a nagy jubileum kellős közepén vagyunk. Hiszen az emlékévet 2023. augusztus 23-án nyitottuk meg, ugyanis ezen a napon írta alá Mária Terézia a BÁV jogelődje, az Első Magyar Királyi Zálogház alapítólevelét. Talán nem árulok el titkot, hogy az emlékév egészen jövő őszig fog tartani, tehát még a következő évben is készülünk néhány szép eseménnyel. De valóban, ennek a jubileumi évnek egyik kiemelkedő pontja a 82. Művészeti Aukció, ami központi eseménye a cég műkereskedelmének is. Ezek a két napos művészeti árverések azok, amelyek felvonultatják a teljes palettáját annak a műkereskedelmi sokszínűségnek, amivel a BÁV foglalkozik, és ez mindenkinek ünnep itt a cégnél, hiszen ebben a teljes becsüsi gárda, a teljes galéria hálózat, az aukciós ház, vagyis mindenki részt vesz. Ennek köszönhetően tudjuk bemutatni azt a széles spektrumot, ami egyedül ránk jellemző Magyarországon.

Ezek szerint különleges darabokkal is készültek? Például Madarász-festmény nem szokott minden aukción feltűnni.

A BÁV-nál mi alapvetően nem a vállalat létrejöttének dátumát szoktuk kiemelten kezelni, hanem a Művészeti Aukciók kerek évfordulóit. Ilyenkor egy-két évvel előre is készülünk különleges darabokkal. Persze a 250. születésnap esetében azért kivételt tettünk. A mostani aukció katalógusa számos ritkaságot felvonultat minden ágazatban, az ékszertől a márkás karórákon keresztül az ezüstökön át a festményekig és természetesen a műtárgyakig. Ezeknek a különleges daraboknak a bemutatásával kifejezetten a jubileumi eseményt szeretnénk megünnepelni.

A BÁV két napos aukcióin hagyományosan az első napon kerülnek kalapács alá az ékszerek, órák és ezüsttárgyak. Ebben a tekintetben milyen tételek kaptak hangsúlyt a mostani katalógusban?

Egy művészeti árverés műkereskedelmi aktualitását egyre inkább azok a trendek adják, amelyek a különféle szegmensekben érvényesülnek. Például az ékszerek területén alapvető hangsúllyal bírnak a nagy világmárkák termékei, valamint teljes ékszerszettek fülbevalóval, gyűrűvel, nyakékkel és karlánccal. Illetve örök slágerként a brilles ékszerek. Utóbbi esetben főleg a nagy karátszámúak, vagy azok, amelyek olyan kiemelkedő köveket tartalmaznak, amely nem minden ékszerben található meg. Ezeken felül az aukciós anyagban olyan egy-egy darabos antik, tehát 20. század előtti ritkaságok előfordulnak, amikhez egyébként igen nehéz hozzájutni. Persze a historizáló darabokat népszerűségben továbbra is megelőzi a szecesszió és az art déco. Az annál későbbi, modern ékszerek pedig nem is feltétlenül nemesfém tartalmukkal vagy az értékes kövekkel keltik fel az érdeklődést, hanem azzal, hogy valamelyik világmárkának az ikonikus darabjai.

A katalógus alapján az látható, hogy egyre hangsúlyosabban vannak jelen a Zsolnay termékek a BÁV aukcióin. Ez válasz lenne az egyre élénkebb Zsolnay-reneszánszra?

A Zsolnay iránt valóban óriási érdeklődés tapasztalható az utóbbi években, talán az egyik legkedveltebb kerámia. Itt is elsősorban a modernebb, szecessziós, art decósabb darabok keresettek, tehát kevésbé a historizálók. A BÁV-nál igyekszünk mindig szép Zsolnay-anyagot összeállítani és ebben sokszor benne van a szerencse, sokszor benne van az előre gondolkodás, mert ugye a tél, a karácsony az kissé más időszak. Egyébként a Zsolnay-reneszánsznak az lehet az oka, hogy mostanra érett be a műkereskedelem ízlésváltozásában úgy a Zsolnay, hogy jelenleg a kerámiaművészet csúcsmodelljeit tudja képviselni. Egyszerűen azért, mert a modern lakáskultúrába is tökéletesen beilleszkedik. De nem szabad elfelejteni, hogy mi már évek óta tendenciózusan odafigyelünk a 20. századi modern kerámia különböző stílustörekvéseire is, mert ez egészen más hangsúlyt kap a fiataloknál. A 20. század közepének és második felének nagy magyar keramikusainak, Gádor Istvánnak, Gorka Gézának, Gorka Líviának a műveire a maguk korában sokszor értetlenül nézett a közönség vagy kevésbé volt rá fogékony. Akkoriban ugyanis még a historizáló darabok voltak keresettek. Most azonban a fiatal generációnál azt tapasztalom, hogy inkább ezek iránt érdeklődnek, inkább ezek a 20. századi alkotások kerülnek be egy modern enteriőrbe. Így a modern kerámia nagy örömünkre a BÁV-nál rendkívül hangsúlyosan van jelen, akár kiállításon, akár árverésen.

A korábbi árverésektől eltérően most az látható, hogy a katalógusban nincsen egyetlen kifejezett csúcsdarab, hanem rendkívül értékes, de kiegyensúlyozott kínálattal találkozunk.

Valóban, a megszokott, rendkívül magas áron induló, és még magasabban végző tételek a mostani aukcióról hiányoznak. Kifejezetten törekedtünk arra, hogy az árak tekintetében is egységes arculattal szolgáljunk. Ez a festmények területén látható a legvilágosabban. Nem minden nap fordul elő, hogy egy aukciós katalógusban Lucas Cranach, a jeles reneszánszkori német alkotó két oltártáblája (Angyal, Angyal lándzsával) is jelen legyen, miközben az oltáregyüttes másik két ismert darabja már egy évszázada a Szépművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítja. Az pedig különösen izgalmas, hogy a szárnyasoltár-töredék most árverésre került két táblájának egyikén van Lucas Cranach és műhelyének szignója: egy kígyó, a szájában aranygyűrűvel. De található a kínálatban kiemelkedő németalföldi mestermű is: Az öt érzék allegóriája Wilhelm van Herptől, ami a 17. századi flamand festészet első osztályú darabja, Rubens és Jacob Jordaens kortársának alkotása. Én nagyon sokat várok még Tornai Gyulának a Gondolataim című képétől. Ez Tornainak ars poetica-jellegű összefoglaló műve, amely nyolcmillió forintos kikiáltási árról indul, de valószínűsíthető, hogy legalább a duplájáért fog elkelni. A modern festészet területén kifejezetten nagy kultusza van Szőnyi István műveinek. Most egy gyönyörű, 1930-as évekbeli darab kerül árverésre: az Anya gyermekével című alkotás, amelyen valójában a festő felesége és kisfiuk, Szőnyi Péter látható. Színvilágában és a megfogalmazás módjában is nagyon szép alkotás. Kíváncsi vagyok, hogy a frissen megjelent gyűjteményes Szőnyi kötet és kiállítás hogyan hat a kép árára. Kiemelhetném még ezen túl Márffy Ödön rálátásos csendéletét, ami megint csak izgalmas darabja lesz az árverésnek.

Mint a legrégebbi, jogfolytonosan működő magyar vállalat, műkincspiaci beágyazottságán túl a BÁV erőteljesen jelen van hazánk történetében is. A mostani aukción milyen történelmi relikviák kerülnek árverésre?

A műtárgyak közül két példát emelnék ki, amelyek kifejezetten izgalmasak, és erőteljesen kötődnek a magyar történelemhez. Az aukciós katalógusban a militáriák, tehát fegyverek és más katonai kellékek között található Budapest székesfőváros huszártarsolya, amely a Pest, Buda és Óbuda éppen százötven évvel ezelőtti, 1873-as egyesülésekor létrejött huszárbandériumhoz tartozott. Az árverés záró tétele pedig egy oklevél, a Főrendi Ház jubileumi ajándéka Erzsébet királyné (Sisi) számára a koronázásának 25. évfordulója alkalmából. Ez a nagyon szépen megfogalmazott pergamen levél, amelyet ajándékképpen adtak át Sisinek 1892-ben, 5,5 millió forintos kikiáltási árról indul. Ez egyébként védett tárgy, és valószínűleg szintén felül fogja múlni a kikiáltási árát. De tekintettel arra, hogy milyen erős Magyarországon a Sisi-kultusz, és az oklevél milyen szorosan kötődik hazánk történelméhez, jó lenne, ha egy olyan közgyűjteménybe kerülne, ahol a látogatók eljövendő nemzedéke is örömét lelhetné benne.

A BÁV 82. Művészeti Aukciójának második napján festmények és műtárgyak kerülnek árverezésre, köztük az alábbi galériában látható különlegességek is.

Az aukció helyszíne és időpontja: MOM Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz utca 18.), 2023. 12. 06., 18:00.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tornai Gyula és Szőnyi István képei is kalapács alá kerülnek a BÁV aukcióján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra