Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Osztriga és bárány került a Titanic utasainak asztalára egy elárverezett étlap szerint

Osztriga és bárány került a Titanic utasainak asztalára egy elárverezett étlap szerint

2023. november 16. 14:20 Múlt-kor

1912. április 11-én a Titanic első osztályú utasai pazar lakomát élvezhettek. Aznap este vacsoránál a felszolgált ételek között osztriga, hollandi mártásos lazac, marhahús, fiatal galamb, mentaszószos bárány és sült csirke is szerepelt. A hajó három nappal később jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

<

A Henry Aldridge and Son Ltd. aukciósház árverésén 84 ezer angol fontért (több, mint 36 millió forintért) cserélt gazdát a tragikus sorsú hajó első osztályáról származó, vízfoltos étlap. Ez az egyetlen fennmaradt étlap a hajó kifutását követő első este vacsorájáról.

A megviselt étlapon még látható a White Star Line vörös zászlós logója. Egykor valószínűleg aranyszínű betűkkel volt rajta olvasható az OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) és a hajó neve: R. M. S. Titanic. De ahogy az aukciósház is beszámolt róla, az Atlanti-óceán jeges vizének hosszú időn át kitett étlapról ezek egy része mára eltűnt.

Az étlap idén nyáron került elő egy 1960-as években összeállított fotóalbumból, amely egy Nova Scotia-i (Kanada) helytörténész tulajdonában volt. Hogy miképp került az ő birtokába, az tisztázatlan. Több, a Titanic áldozatait összegyűjtő hajó is Nova Scotiából indult el, és az 1500 áldozat egy részét a kanadai tartományban temették el.

A 84 ezer dolláros vételár mintegy húsz százalékkal meghaladta az árverés előtt várt összeget. „Az árak jól tükrözik a minden idők leghíresebb óceánjárója, valamint az utasok és a személyzet történetei iránti lankadatlan érdeklődést” – mondta el Andrew A. Aldridge, az aukciósház ügyvezető igazgatója. „Az étlap kézzelfogható kapcsolatot jelent az étellel, amit az első osztályú utasok 1912. április 11-én ettek, és így egyedülálló történelmi emlék.”

Más étlapok is fennmaradtak a Titanicról, de a legtöbbjük április 14-éről származik – az utolsó étkezésekről, amelyeket a hajó elsüllyedése előtt felszolgáltak. 2015-ben egy április 14-i első osztályú vacsoraétlap 118 ezer dollárért kelt el egy texasi árverésen; ugyanebben az évben egy ebédmenü egy másik árverésen 88 ezer dollárt hozott.

Az aukciósház, amelynek külön részlege foglalkozik a Titanic-relikviákkal, egy mentőcsónakban talált takarót is eladott. Az egyik oldalán zöld, barna és rozsdaszínű kockás mintájú, a másikon pedig tengerészkék és krémszínű mintás takaró sarkába a White Star Line logóját hímezték. A takaró 97 ezer fontért (mintegy 41,3 millió forintért) kelt el.

Kalapács alá került még egy zsebóra, amely egykor az oroszországi Vicebszkben (ma: Fehéroroszország) született Sinai Kantorhoz tartozott, aki a másodosztályon utazott. Miután testét megtalálták, személyes tárgyait visszajuttatták feleségének, Miriamnak, aki túlélte a katasztrófát. A család leszármazottai 2018-ban adták el az órát.

Az óra mutatói hiányoznak, de a víz által hagyott nyomok azt mutatják, hogy hajnali 2:25-kor állt meg, öt perccel azután, hogy a hajó április 15-ének hajnalán elsüllyedt. A mostani árverésen 97 ezer fontért (41,7 millió forintért) talált gazdára, amivel az aukció legdrágább tárgya lett.

„Szó szerint belefagyott az időbe abban a pillanatban, 111 évvel ezelőtt, amikor a Titanic elsüllyedt és Mr. Kantor alámerült vele” – mondta Aldridge.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Osztriga és bárány került a Titanic utasainak asztalára egy elárverezett étlap szerint

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra