Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
A műtárgyak útja az árverésig rövidebb, mint hinnéd

A műtárgyak útja az árverésig rövidebb, mint hinnéd

2023. november 13. 09:50 Múlt-kor

Mi a teendő, ha értékes (vagy annak gondolt) tárgyat, műtárgyat szeretnénk a BÁV segítségével minél magasabb áron értékesíteni, azaz aukcióra bocsátani? A folyamat egyszerűbb, mint gondolnánk!

<

Az első lépés otthonunk kényelméből, a BÁV-ART weboldalán, a bav-art.hu-n is meg tudjuk tenni: az értékesnek vélt műtárgyról egy fotó feltöltésével ajánlatot kérhetünk a BÁV szakértőitől, akik a legtöbb esetben 48 órán belül válaszolnak.

Ha esetleg a fénykép alapján nem sikerül megbizonyosodniuk a tárgy eredetéről, eredetiségéről és értékéről, a BÁV szakértői személyes találkozó keretében vizsgálják meg a műtárgyat. Amennyiben az ügyfél csupán fel szeretné becsülni a tulajdonában lévő különlegesség értékét, a folyamat itt véget is érhet bármiféle további kötelezettség nélkül.

Ha az ajánlatot az ügyfél elfogadhatónak ítéli meg, mindenképpen sor kerül egy személyes eredetiségvizsgálatra és értékbecslésre a beadást megelőzően. Ugyancsak a beadás előtt egyeztetnek a tárgyon esetlegesen elvégzendő javításokról, restaurálásról. Amennyiben az ügyfél kifejezett szándéka a tárgy aukcióra bocsátása, a BÁV illetékesei a tárgyat a róla megállapítható adatokkal együtt beveszik a BÁV-ART következő aukciójának katalógusába.

A katalógusba kerülést követően megkezdődik a műtárgy előkészítése az eseményre: a korábban egyeztetett javításokra, tisztításra is ekkor kerül sor. A művészeti aukciók esetében a katalógusban szereplő tárgyakat általában kiállítják előzetes megtekintésre az árverésen részt venni kívánó közönség számára.

Az aukció során megindul a licit: a megállapított kikiáltási ár felett érkeznek az ajánlatok az aukció résztvevőitől. A BÁV árverései mindenki számára nyilvánosak, azonban licitálni csak előzetes regisztrációt követően lehetséges. Nem szükséges személyesen jelen lenni a BÁV aukcióin – akár telefonon vagy az interneten keresztül is részt lehet venni!

Amennyiben a licitálás során előfordul, hogy a tárgyra nem érkezik a kikiáltó harmadik felszólítására sem újabb ajánlat, a legutolsó, azaz a legmagasabb összeget ajánló licitáló nyert, és megtörténik a tárgy leütése. A győztes vásárló az általa felajánlott árat plusz az aukciósháznak járó jutalékot kifizetve kapja meg a tárgyat. A kisebb és a nagyobb műtárgyak esetében is számíthatnak a vásárlók a BÁV szakembereinek segítségére a szakszerű, biztonságos elszállításban.

A legfontosabb dolog az, hogy bármilyen ócskának vagy értéktelennek is tűnik elsőre egy különleges tárgy, amely az otthonunkban porosodik vagy nemrég került – például öröklés útján – a birtokunkba, ne becsüljük alá értékét! Sosem tudhatjuk, miféle rejtett kincsek lapulnak a padláson vagy a pincében. Az értékbecslést hagyjuk meg a szakembereknek, és forduljunk bizalommal a BÁV-ART-hoz!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A műtárgyak útja az árverésig rövidebb, mint hinnéd

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra