Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Másfél évszázad minden hazai statisztikai adata közkinccsé válik – digitálisan!

Másfél évszázad minden hazai statisztikai adata közkinccsé válik – digitálisan!

2023. november 3. 17:04

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a KSH Könyvtár és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 2023. november 3-án háromoldalú együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében 2026-ra digitalizálva hozzáférhetővé válik a KSH és (előd)intézményei által kiadott összes statisztikai kiadvány a Magyar Elektronikus Könyvtár felületén.

<

A KSH a magyar közigazgatás egyik nagy hagyományokkal rendelkező intézménye, amelyet 1867-
ben hozott létre Keleti Károly.

Küldetése a tényeken alapuló döntéshozatal, a tudományos kutatás és a társadalom szereplői közötti párbeszéd támogatása hiteles és megbízható adatokkal, elemzésekkel.

A hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény értelmében a gazdaságra, társadalomra, népességre és környezetre vonatkozó hivatalos statisztikai adatok mellett azok értelmezését támogató információkat, elemzéseket, gyorsjelentéseket, módszertani leírásokat, grafikonokat, térképeket tesz közzé, s az így nyert tudást megosztja a felhasználókkal.

A KSH Könyvtár feladata országos szakkönyvtárként a hazai statisztikatudomány szakirodalmi
információs bázisának folyamatos fejlesztése, a statisztikával kapcsolatos tudományos és gyakorlati információs igények naprakész kielégítése, statisztikatörténeti és történeti statisztikai kutatások végzése és tudományos igényű kiadványok készítése a hazai statisztikai tudomány és gyakorlat fejlődésének elősegítése érdekében.

Az OSZK kultúrstratégiai intézményként a magyar írott kulturális örökség gyűjtője, őrzője és közreadója, Közép-Európa legnagyobb digitalizáló központjának működtetője, ahol havonta több mint egymillió oldalnyi dokumentumot dolgoznak fel.

A KSH Fényes Elek-termében dr. Kincses Áron, a KSH elnöke, Kálmán Rita, a KSH Könyvtár főigazgatója és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója írta alá a megállapodást.

Dr. Kincses Áron az ünnepélyes eseményen kiemelte, hogy „a KSH Magyarország legnagyobb adatvagyon-kezelője, a háromoldalú együttműködési megállapodás létrejötte egy újabb mérföldkő a digitalizációs fejlődés útján.”

Kálmán Rita elmondta, hogy „a KSH az elmúlt másfél évszázadban több mint tizenháromezer kiadványt publikált, amelyek összterjedelme messze meghaladja az egymillió oldalt”.

Rózsa Dávid az elhangzottakhoz csatlakozva hangsúlyozta, hogy „a digitalizáció nemzeti identitásunk megőrzése, a tudásalapú társadalom fejlődése és az ország versenyképességének növelése szempontjából is kulcsfontosságú terület, a mostani projekt pedig szép példája a kiemelt jelentőségű közintézmények együttműködésének”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Másfél évszázad minden hazai statisztikai adata közkinccsé válik – digitálisan!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra