Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Elsőként kapott kereshető online térképet a Fiumei Úti Sírkert

Elsőként kapott kereshető online térképet a Fiumei Úti Sírkert

2023. november 2. 14:19 MTI

A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amelyen bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat.

<

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely könnyen, felhasználóbarát módon teszi elérhetővé a sírokkal, elhunytakkal, a Nemzeti Sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat – közölte szerdán az intézet az MTI-vel.

„Fontosnak tartottuk egy ilyen teljes adatbázist tartalmazó térkép fejlesztését és nyilvánosságra hozását. A Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyként olyan fontos kulturális tere az országnak, amelynél fontos a digitalizáció, és fontos, hogy az adatok bárki számára elérhetők legyenek. A felület nemcsak magánszemélyeknek hasznos, de tudományos munkára is kiváló lehetőséget ad” – idézi a közlemény Móczár Gábor igazgatót.

A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre, továbbá név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok. A térképen az adott sírok fényképe is elérhető.

Az adatbázis azt is feltünteti, ha egy sír a Nemzeti Sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület.

Ugyanígy meg lett jelenítve, ha az adott sír műemléki védettséget élvez, vagy hősi halott nyugszik benne. A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület.

Az adatbázis bővül majd, hiszen a NÖRI folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével, csupán egy email-cím megadásával bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket az intézet minden esetben megvizsgálja majd.

A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült, és a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon érhető el.

A NÖRI nemcsak ezzel a térképpel, de a Fiumei úti sírkert felfedezését segítő FiumeiGuide nevű applikációval, valamint QR-kódok segítségével elérhető Szoborpark fejlesztésével, és az országot lefedő Nemzeti Sírkertet megjelölő okos parcellakövekkel is igyekszik kiaknázni a 21. század nyújtotta digitális lehetőségeket - emlékeztetnek a közleményben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elsőként kapott kereshető online térképet a Fiumei Úti Sírkert

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra