Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Bud Spencer-filmek eredeti plakátjaira licitálhattunk a BÁV aukcióján

Bud Spencer-filmek eredeti plakátjaira licitálhattunk a BÁV aukcióján

2023. október 30. 09:50

Bud Spencer, vagyis Carlo Pedersoli olasz színész, egykori sportoló filmjei nemcsak szülőhazájában, hanem Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendenek. Hazánkban park, köztéri szobor és magyar készítésű portréfilm is őrzi Piedone felügyelő megformálójának emlékét, aki idén ünnepelné 94. születésnapját. A színész kultuszához a maga módján a BÁV is hozzájárult, ugyanis a műkereskedelmi ház 2016 áprilisában megrendezett 2. Plakátaukciójának népszerű darabjai voltak a Magyarországon bemutatott Bud Spencer-filmek eredeti, főként az 1970-es és 80-as évekből származó poszterei. Így kerültek kalapács alá a BÁV Apszistermében többek között az Én a vizilovakkal vagyok, a Kincs, ami nincs, az Akit Buldózernek hívtak, Az ördög jobb és bal keze és a Nincs kettő négy nélkül egykori plakátjai is.

<

Bud Spencer eredetileg Carlo Pedersoli néven Nápolyban látta meg a napvilágot 1929. október 31-én, állítólag világra jöttekor hat kilót nyomott. Jómódú családba született, német nevelőnője volt, ezért egy ideig nehézségei voltak az olasz nyelvvel, különösen a nápolyi tájszólást nem értette.

Carlo nyolcévesen kezdett úszni az egyik helyi sportklubban. Először csak a saját kedvére tempózott, még a középiskolában sem voltak sportolói vágyai. A gimnáziumot tizenhét évesen fejezte be, átlagon felüli eredménnyel. Érettségi után a római egyetem kémia szakán folytatta tanulmányait, de hamar abbahagyta, mert a család Dél-Amerikába költözött. Rio de Janeiróban gyári munkásként futószalag mellett is dolgozott.

A fiatalember mindössze két évet töltött hazájától távol. Beiratkozott a jogi karra, és sportpályafutását is folytatta. 1948-ban megnyerte az olasz bajnokságot mellúszásban, 1950-ben pedig a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy percen belüli idővel.

Ugyanebben az évben – már az olasz vízilabda-válogatott tagjaként – Európa-bajnok lett, az 1952. évi helsinki olimpián pedig ezüstérmet nyert a csapat. 1956-ban a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, de több világversenyen nem indult. Az úszás mellett nehézsúlyú bokszolóként is jeleskedett. 

Filmszínészként statisztaszereppel kezdte, atlétikus termetének köszönhetően kapta meg egy római testőrkatona szerepét az 1950-ben Olaszországban forgatott Oscar-díjas Quo vadis című amerikai filmben. Sok év kihagyás következett, majd amikor 1967-ben súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, megkereste Giuseppe Colizzi rendező, és ő igent mondott az Isten megbocsát, én nem című western-vígjáték főszerepére.

Ebben a makaróni-westernben már Bud Spencerként szerepelt, társa a későbbi gyakori partner és jó barát, Terence Hill volt. (A legenda szerint vezetéknevét Spencer Tracy iránti tiszteletből vette fel, a Bud pedig kedvenc sörmárkája rövid neve.) Ez volt az első filmjük, ahol a kacagtató poénokat csak a hatalmas pofonok száma múlta felül, és a végén a gonoszok elnyerték méltó büntetésüket.

A híres bunyós páros ezt követően vígjátékok sokaságában szórakoztatta a nagyérdeműt: Az ördög jobb és bal keze (1971), Különben dühbe jövünk (1973), És megint dühbe jövünk (1978), Kincs, ami nincs (1981), Szuperhekusok (1985). Bud Spencer szólópályafutása is sikeres volt. Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek a behemót, jólelkű, de kemény öklű nápolyi zsaruról. Komolyabb filmekben is megállta a helyét, mint a Sötét Torino (1972) és A zsoldoskatona (1976).

A kilencvenes évek közepétől – súlyfeleslege miatt – nem forgatott csihipuhi-filmeket, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként osztotta az igazságot. 1991-ben újra láthatta a közönség a mozivásznon a Fél lábbal a paradicsomban című komédiában, amelyben lánya.

1994-ben a rajongók örömére ismét régi barátjával, Terence Hill-lel állt a felvevőgép elé a Bunyó karácsonyig című filmben, amelyet Új-Mexikóban forgattak. Hetvenedik születésnapja után már csak mellékszerepeket vállalt. 2016. június 27-én halt meg Rómában, utolsó szava az volt: „Köszönöm.”

Bud Spencer filmjei a bemutatásuktól kezdve Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendtek. A színész szobrát – Tasnádi Szandra alkotását – a budapesti Corvin-negyedben avatták fel 2017-ben, 2018-ban pedig Király Levente készített Piedone nyomában címmel portréfilmet életéről. 2021 őszétől a budapesti III. kerületben egy park őrzi a legendás színész nevét és emlékét.

A színészlegenda emlékének hazai ápolásához az idén 250. születésnapját ünneplő BÁV is hozzájárult. A patinás zálog- és műkereskedelmi ház 2016 áprilisi plakátaukciójának központi tételei voltak ugyanis a Bud Spencer-filmek magyarországi premierjeinek egykori plakátjai. Így kerültek kalapács alá többek között az Én a vizilovakkal vagyok, a Kincs, ami nincs, az Akit bulldózernek hívtak, Az ördög jobb és bal keze, a Nincs kettő négy nélkül, illetve a Piedone-filmek eredeti, főként az 1970-es és 80-as évekből származó poszterei is.

A 2010-es második felében indította a BÁV a plakátaukciókat azzal a céllal, hogy – a nyugati aukciós és lakberendezési trendekkel összhangban – eredeti filmplakátok hétköznapi emberek otthonainak falára is kikerüljenek. A nagymúltú magyar műkereskedelmi ház plakátaukciói nagy népszerűségre tettek szert, és jelentős sikert is arattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bud Spencer-filmek eredeti plakátjaira licitálhattunk a BÁV aukcióján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra