Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Olaszbástyák, időutazás Ikarusszal, és hastáncbemutató a szigetvári Zrínyi Várban!

Olaszbástyák, időutazás Ikarusszal, és hastáncbemutató a szigetvári Zrínyi Várban!

2023. október 20. 11:20 Múlt-kor

Október 22-én, vasárnap új epizóddal folytatódik a Várfoglalók sorozat a Spektrum televízió műsorán. Vadon Jani stábjával ez alkalommal hazánk egyik leghíresebb várába, a szigetvári Zrínyi Várba látogat el.

<

Szigetvár 1566-os ostromának és Zrínyi Miklós bán kirohanásának és hősi halálának történetét mindenki ismeri. Egy vár és az általa védett terület története azonban sokkal több egyetlen eseménynél.

Egy vár elkerülhetetlenül egységet, szimbiotikus közösséget alkot az általa védeni hivatott területtel, és erre a kölcsönösségre Szigetvárnál talán nem is találhatnánk jobb példát: az Almás-patak és a környező mocsárvidék adta a Szigetvárat védő árkokhoz a vizet, és a vár és környéke lakóinak e vidék szolgált egyszerre menedékéül vészhelyzetekben és gazdag természetvilágának köszönhetően éléskamrájául is.

Az 1420 körül épült, a 15. század során a Garai, majd az enyingi Török család birtokába kerülő, egyre terebélyesedő vár jelentősége igazán az 1526-os mohácsi csatavesztés után nőtt meg, ugyanis innentől ez az erősség állt a nyugat felé törekvő török csapatok útjában. E védelmi szerepben került sor a vár híres 1566-os ostromára és a török általi elfoglalására is. Az 1526 és 1566 közötti évtizedek során – többek között itáliai mesterek bevonásával – folyamatosan fejlesztették egyre korszerűbb erődítménnyé, így kapta úgynevezett „olaszbástyáit” is.

Az ostrom során a vár szinte teljesen megsemmisült a török ágyúk tüzétől, a hódítók azonban újjáépítették, ugyancsak a kor akkori legmodernebb védműveit alkalmazva. Ezt az állapotot tükrözi a mai, restaurált Zrínyi Vár is.

Az egyetlen lakótoronyból és az azt körülölelő falból a ma látható kora újkori erődkomplexummá kinövő Zrínyi Vár történetének minden szakaszából őriz a mai napig emlékeket, ezeket pedig a legújabb epizódban sorban végig is járja Vadon Jani és csapata. Megtudhatjuk, hogyan néz ki a mai Szigetvárra vetítve a város egykori alaprajza, de azt is, hogyan lehet egy klasszikus Ikarusszal utazni az időben. Igazi különlegességként egy vári mulatságon is részt vehetünk a helyi hagyományőrzőkkel, akik a magyar és a török hagyományokat – utóbbiak közt a hastáncot is – egyaránt felelevenítik.

Folytatva a már bevált várfoglalási stratégiákat, a második évadban is bepillanthatnak az érdeklődők a részben már csak romjaiban létező, vagy helyreállított középkori várak kulisszatitkaiba. Az első epizódokhoz hasonlóan most is minden ismert és kevésbé köztudott információt összegyűjtött a csapat, hogy a lehető legtöbb érdekességet mutathassák be az erődítményekről.

A várkapitányokkal, helyi szakértőkkel, történészekkel folytatott közvetlen beszélgetések során így feltárulnak a várakkal kapcsolatos tények és legendák, de előkerülnek máig magyarázatra szoruló talányok is.

Mindeközben a humor az új évadból sem hiányozhat, Jani szokásához híven sajátos humorát elővéve közelíti meg a „bevehetetlen” várfalakat, bejárja a titkos alagutakat és föld alatti járatokat, leereszkedik a feltáratlan kutakba és ciszternákba, mindezt már nem csak magyarországi, hanem erdélyi helyszíneken is megteszi.

A Várfoglalók legújabb része október 22-én, vasárnap délután 16:30-tól látható a Spektrum műsorán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Olaszbástyák, időutazás Ikarusszal, és hastáncbemutató a szigetvári Zrínyi Várban!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra