Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Értékes festmények, art deco lámpa és az Esterházyak hatalmas virágtartója a BÁV árverésén

Értékes festmények, art deco lámpa és az Esterházyak hatalmas virágtartója a BÁV árverésén

2023. október 16. 09:50 Múlt-kor

A 2018-as tavaszi aukció a BÁV történetének egyik legsikeresebb árverése volt. Paál- és Vaszary-képek mellett az ékszernapon elkelő nagyméretű briliánsokkal díszített nyakék, egy szamurájpáncél, a gróf Esterházy család monumentális virágtartója és Boromisza Tibor egyik nevezetes festménye képezte az aukció kínálatát.

<

Boromisza Tibor egyik legnépszerűbb festménye az 1909-ben készült Út a nagybányai kispiacra című alkotás. Nem véletlenül, hiszen a századforduló francia fauve és a Nabis hatását tükröző, a magyar festészeti modernizmus majdnem teljes horizontját hordozó festményt története során igen sokszor publikálták.

Népszerűsége ellenére az Út a nagybányai kispiacra keletkezésének idejét a szakértők az elmúlt évtizedekben rosszul állapították meg. A Boromisza korai korszakából származó műalkotást korábban 1904-re datálták a művészettörténészek.

Miután azonban a kép bekerült a BÁV aukciós anyagába, a patinás műkereskedelmi ház szakértői kibontották a festményt a keretéből, és megbizonyosodtak róla, hogy az alkotás öt évvel később, 1909-ben keletkezett. A Boromisza-életmű kultikus darabja 26 millió forintos kikiáltási árról indult, és végül 48 millió forintért kelt el.

A festmények területén a 2018-as tavaszi aukció jelentős darabja volt még Vaszary János festménye, a Don Quijote, Patkó Károly felsőbányai látképe, valamint ifj. Markó Károly firenzei tájképe is.

Egy további jelentős darabot, a Paál László hollandiai tanulmányútja során készült Vihar után (Beileni táj) című művet még az aukciós kiállítás ideje alatt levédték. Utóbbi festményt végül 25,2 millió forintért vásárolták meg.

A műtárgyszekcióban a levédett árverési tételek közé tartozott a gróf Esterházy család óriási méretű virágtartója, illetve Lorenzo Bartolini Fiúportré című márványszobra is. Előbbi műtárgy 4,12, utóbbi pedig 3,12 millió forintért kelt el.

Az árverésen több szobor és art deco alkotás is kifejezetten jól szerepelt. Egy osztrák art deco lámpáért például a kikiáltási ár hatszorosát, 1,14 millió forintot fizettek, Csáky József Zenészlány című bronzszobráért 3,6 millió forintot adtak. Az aukció egyik legnagyobb figyelmet kiváltó tétele egy szamurájpáncél volt, amely egykoron a Fudzsivara család tulajdonát képezte.

Az árverés a kerámiák területén is tartogatott meglepetéseket. Két Zsolnay – egy gerlepárral díszített virágtartó és egy Tiffany-technikával készült díszváza – mellett Gorkai Lívia Asszonyok és Paraszt Madonnák sorozata. valamint Kovács Margit sárkányos virágtartója érte el a legnagyobb sikert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Értékes festmények, art deco lámpa és az Esterházyak hatalmas virágtartója a BÁV árverésén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra