Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Különleges porcelántárgyak és ötvösművészeti remekek is feltűntek a BÁV aukcióján

Különleges porcelántárgyak és ötvösművészeti remekek is feltűntek a BÁV aukcióján

2023. szeptember 11. 09:50 MTI, Múlt-kor

2017-ben a BÁV őszi kamaraaukcióján a festmények és ékszerek mellett különféle műtárgyak, elsősorban különleges ezüst használati tárgyak játszották a főszerepet: szalvétatartó, cukortartó, valamint egy asztali teafőzővel kiegészült teáskészlet is. A kínálatot egy különleges üveg dohánytartó, egy csipkevarrógép és egy kecskebak figurával díszített art deco Freureuth bonbontartó egészítette ki.

<

Elérhetőek voltak ezen túl szecessziós díszvázák, amelyek közül a gyűjtők érdeklődését különösen egy ritka, art deco stílusú festett és aranyozott Zsolnay-váza keltette fel, a porcelánok közül pedig kiemelkedett egy 1866-ból származó, Ming-dekorral díszített nagyméretű Herendi-teáscsésze is.

2018-ban a BÁV egy Krisztus szenvedéstörténetét megjelenítő, 17. század elején készült barokk ostyatartót kínált árverésre 10 millió forintos kikiáltási áron. A múzeumi kvalitású húsvéti ostyatartó fedelén lévő Isten báránya Jézus feltámadására utal. Domborított talpmezején alvó katonák láthatók, míg a különleges kialakítású száron plasztikusan megformálva Krisztus ostorozásának jelenete kapott helyet, négy olajfával körülvéve.

A kehely oldalán, a Getszemáni kertet idéző növényi motívumok között Krisztus elfogatásának eseményei jelennek meg. A fedél alsó részén a sziklasírban fekvő Krisztus alakja, felette nagyméretű, barokk gyöngyből készült Agnus Dei (Isten Báránya) látható zászlóval.

Az alkotás értékét tovább növeli aranyozott, bőrből készült különleges tokja, amelyet főhercegi korona díszít. Az ostyatartó egy főúri vagy fejedelmi Wunderkammer (Csodakamra) számára készülhetett a 17. század elején. A 16-17. század fordulóján a műgyűjtemény egy új típusa jelent meg, az úgynevezett Kunst und Wunderkammer (művészetek és csodák tárháza). Olyan kincs- és ritkasággyűjtemények voltak ezek, amelyek szokatlan megjelenésű és anyagú műtárgyaikkal a világegyetem teljességét, változatosságát reprezentálták, egyben tulajdonosuk gazdagságát és hatalmát is hangsúlyozták.

2019-ben a BÁV 100 éves aukciós jubileumi ünnepségsorozatának részeként Az ezüst aranykora – Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel rendezett kiállítást. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatta fel.

A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet adott a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről. A tárlat legrégebbi tárgya egy 1596-ban készült, erdélyi talpas pohár volt.

A magyar ötvösművészetről korábban nem rendeztek ilyen átfogó kiállítást magángyűjteményekből, ráadásul a tárlathoz egy katalógus is készült, amelyben a tárgyak leírása mellett a rajtuk látható különleges próbabélyegek, mesterjelek és évbetűk is megtalálhatóak voltak.

A kiállítási anyagot földrajzi területenként csoportosították, így a vitrinekben a műfaj szinte valamennyi jellegzetes típusa felvonult, legyen szó étkezési ezüstökről, kegytárgyakról, használati- és dísztárgyakról vagy különleges gyűjtői ritkaságokról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Különleges porcelántárgyak és ötvösművészeti remekek is feltűntek a BÁV aukcióján

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra