Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Lelőhelytörténeti séta és állatcsont-bemutató is lesz a Samu-napon

Lelőhelytörténeti séta és állatcsont-bemutató is lesz a Samu-napon

2023. augusztus 14. 11:20 MTI

Lelőhelytörténeti séta és állatcsont-bemutató is lesz idén a Samu-napon, amelyet minden évben megrendeznek a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelyén.

<

Augusztus 19-én egész nap szakmai előadásokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen, amelyet minden évben az 1968-ban befejeződött ásatás évfordulója alkalmából rendeznek meg.

A vértesszőlősi kiállítóhelyen látható az a Közép-Európában egyedülálló régészeti leletegyüttes, amelyben édesvízi mészkőrétegekbe zárva maradtak meg az ősember mindennapi életének nyomai. A családi napon a szakértők ezeket a leleteket mutatják be.

Lengyel György régész a lelőhelyek és a kőpattintás érdekességeiről tart előadást, majd tárlatvezetés lesz az I-es és a III-as lelőhelyen.

Ez utóbbin idén először láthatják testközelből, üveg falak nélkül az ősállatok lábnyomait az érdeklődők.

Tartanak továbbá előadást a régészeti eszközök fejlődéséről, egy minikiállítás keretében bemutatják a vértesszőlősi lelőhely történetét, a jégkor állatvilágát pedig az archeozoológusok szakmai előadás és állatcsont-bemutató keretében szemléltetik.

Családi tárlatvezetéseken megelevenedik a park története, láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből való ősembermásolatok.

A gyerekek kézműves foglalkozásokon levél-, kagyló- és csiganyomatokat készíthetnek gyurmából, testfestők segítségével pedig ősemberré is változhatnak.

Lesz ezen felül ásatási szimuláció a régészhomokozóval, valamint a bemutatóhely történetéhez kapcsolódó filmvetítésekre is várják az érdeklődőket.

A geocaching-játékon a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb kiállítóhelyére, a budapesti római kori Campona Victrix régészeti parkba lehet belépőjegyeket nyerni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lelőhelytörténeti séta és állatcsont-bemutató is lesz a Samu-napon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra