Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Közel 60 fényképalbum őrzi Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját

Közel 60 fényképalbum őrzi Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját

2023. június 28. 16:05 Múlt-kor, Korall

1952 márciusának első napjaiban sorra érkeztek a küldöttségek Magyarország minden vidékéről a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) Akadémia utcai székházába, hogy átadják megbízóik ajándékait Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapjára. Az ünnepi alkalomra készült ajándékok, felajánlások, üzenetek a történetírásban személyi kultuszként elnevezett jelenség magyarországi megnyilvánulásának tárgyiasult dokumentumaivá, forrásaivá váltak.

<

Bognár Katalin: Fényképalbumok Rákosi Mátyás születésnapjára. A vizuális propaganda a dolgozó nép kezében című tanulmánya a Korall társadalomtörténeti folyóirat 19. évfolyamának 73. számában jelent meg, és eredeti formájában erre a linkre kattintva olvasható teljes egészében. Amennyiben az írást forrásként kívánja felhasználni, kérjük, hogy az eredeti megjelenési helyet adja meg forrásul.

Jelen tanulmány kizárólag a Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapjára készült fényképalbumokat elemzi, konkrétan a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában őrzött 47 darab, a Magyar Nemzeti Múzeum Egyedi Tárgyak Gyűjteményében nyilvántartott 6 darab, és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Eredeti Fényképek Gyűjteményében őrzött 3 darab albumot.

Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapjának megünneplésére az MDP egész Magyarországot mozgósította. A mintát mind az előkészületek, mind pedig az ünnepségek tekintetében Sztálin 70. születésnapja szolgáltatta.11 Rákosi több ezer ajándékot kapott, egy levéltári forrás ötezer ajándékról ír. A születésnap megünneplését irányító MDP Központi Vezetőségének Agitációs- és Propaganda Osztálya, valamint Szervező Bizottsága kommunikációjában a hagyományos születésnapi ajándékok, a különböző dísz- és használati tárgyak elé helyezte a munka értékét.

Az 1952. január–március eleje között a sajtóban megjelent írások, amelyek a születésnapra való országos készülődésről tudósítanak, azt az üzenetet közvetítik, hogy Rákosi Mátyás számára a legfontosabb, legértékesebb ajándék a több és jobb munka volt.

Fontos rámutatni arra, hogy a korabeli tudósítások és a későbbi beszámolók, feldolgozások a legtöbb esetben csak általánosságban írnak ajándék albumokról, s nem részletezik, hogy mit tartalmaztak. Egy-egy albumban lehetett nyomtatott vagy kézírásos szöveg, fénykép, grafikai anyag, illetve ezeknek a keveréke, de tudunk termékmintákat tartalmazó összeállításokról is.

A fennmaradt albumok jellegének tisztázása, tartalmuk ismerete két szempontból lényeges. Egyrészt ha az albumokat a vezetővel való kommunikációrésztvevőiként, a dolgozók üzenetének közvetítőiként vizsgáljuk, a tartalom elemzése elengedhetetlen. Muzeológiai szempontból tekintve pedig az albumok tartalmától, a bennük szereplő dokumentumtípusok arányától függött, hogy napjainkban milyen profilú gyűjteményben őrzhetik az adott tárgyat.

A Magyar Nemzeti Múzeumban két gyűjteményben őriznek olyan, a Rákosi Mátyás 60. születésnapjára küldött összeállítást, amelyek fényképalbumnak tekinthetők. A Történeti Fényképtárban 47 ilyen album van, a Legújabbkori Egyedi Tárgyak Gyűjteményében hat darab. A Néprajzi Múzeumban bemutatott [email protected] című kiállítás és a hozzá kapcsolódó tanulmány nem foglalkozott a Történeti Fényképtárban őrzött albumokkal, pedig ez a tár őrzi azt az albumot, amelyről az 1953-ban megjelent Népünk szeretete című kiadvány közölt képet „Kalocsai hímzett albumfödél. Népművelési Minisztérium ajándéka. Csabai Erzsike munkája” szöveggel, és amelyről Fejős Zoltán tanulmányában (egy terítővel együtt) azt írja, hogy „Ezeket csak képről ismerjük”.

Tisztázásra, pontosításra szorul az is, hogy a Rákosi születésnapjára összeállított albumok mikor készülhettek. Pünkösti Árpád Rákosi Mátyásról írt könyvében az 1951 novemberéig beérkezett és a Munkásmozgalmi Intézetnek átadott tárgyak listáját hozza szemléltető példaként, hogy miket kapott Rákosi. A 2012-es [email protected] kiállítás internetes felületén ugyanez a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött lista első és utolsó oldala jelenik meg. A lista utolsó oldalán 1951. november 23-aszerepel dátumként.

Az MDP Titkársága 1951. augusztus 29-én hozott határozatot a születésnap országos megünnepléséről, de a születésnap tiszteletére hirdetett munkaversenyek csak 1952 januárjában indultak. Az általam vizsgált 56 album közül 35 szól a Rákosi születésnapjára tett munkafelajánlásokról (is), sokszor dátum is szerepel bennük, így ezekről bizonyosan tudható, hogy 1951. november 29-e után állították össze.

Az 1951. novemberi listában szereplő tárgyak meghatározása a legtöbb esetben túl általános ahhoz, hogy az ajándékok egyértelműen azonosíthatóak legyenek. Lehetnek közöttük olyan dísz- és használati tárgyak, amelyek 1952 előtt (akár sokkal előbb) készültek, hiszen Rákosi megajándékozása már korábban szokássá vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Közel 60 fényképalbum őrzi Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra