Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
James Bond és westernbe oltott Jancsó-film a BÁV plakátárverésén

James Bond és westernbe oltott Jancsó-film a BÁV plakátárverésén

2023. június 12. 09:50 MTI, Múlt-kor

Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben a jó befektetést keresőknek is.

<

Az idén 250 éves BÁV-tól már egy évszázada elválaszthatatlanok a különféle tematikus aukciók. 2016 őszén vállalat immár harmadjára várta plakátaukciójára a filmrajongókat. Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatta a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszöntek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor.

Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkották. A korábbi aukció sztárjának számító Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon túl megjelentek külföldi alkotások is. Ez utóbbiak között volt a legendás Bud Spencer–Terence Hill páros egyik első filmje, a Különben dühbe jövünk angol plakátja. Nagy érdeklődést váltott ki a James Bond-sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa.

Az aukció igazi csemegéjének számítottak az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének olasz plakátja. Az alföldi betyárok világában játszódó filmhez az olasz forgalmazó a klasszikus westerneket idéző, drámai hatású plakátot álmodott meg.

A művészfilmek szerelmesei is dúskáltak az ínyencségekben, hiszen felvonultak a legjobb Almodóvar-filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja. Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országhoz... A kultuszfilmek között megtalálható volt még Wim Wenders Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában.

A BÁV a vígjátékok kedvelőinek is tartogatott érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá került, ezek közül grafikai szempontból az argentin Cirkusz, filmtörténetileg pedig talán a legjobb filmje, a Modern idők emelkedik ki. A Louis de Funès-filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhattak. Természetesen a magyar filmek is képviseltették magukat: Benkő Sándor Hyppolit, a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film.

Az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése már a plakátokon is szembetűnő. Ilyen többek között Arnold Schwarzenegger, aki a Menekülő ember vagy Sylvester Stallone, aki a Túl a csúcson című filmjének plakátjáról tekint le ránk. Bruce Lee rajongói három plakátnak örülhettek, ezek közül is kiemelkedő jelentőségű volt karrierjének első állomásához, a Zöld darázshoz készült példány. A maszkos hős története eredetileg rádiósorozatként futott, és bár eleinte nem aratott kirobbanó sikert, a harcművész filmsztár későbbi pályafutásának fényében kultuszsorozattá emelkedett.

Az aukción erős volt a zenei vonal, megjelent többek között a Hair, a Mindhalálig zene, az István, a király és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is. A gyerekplakátok is különleges helyet foglaltak el az aukción, hiszen olyan kortalan mesefilmek szerepeltetik magukat a kategórián belül, mint a Süsü, a sárkány, vagy a Ludas Matyi. Közülük is kiemelkedett azonban az idén 80 éves Ternovszky Béla örökbecsű, máig számtalanszor idézett alkotásához, a Macskafogóhoz készült plakát. Ezeknek a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

James Bond és westernbe oltott Jancsó-film a BÁV plakátárverésén

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra