Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Újkőkorszaki utat fedeztek fel a tenger mélyén Horvátországban

Újkőkorszaki utat fedeztek fel a tenger mélyén Horvátországban

2023. május 8. 12:20 MTI

Hétezer éves út maradványaira bukkantak horvát régészek a tenger alatt Soline település közelében, Korcula szigetén, Korcula várostól mindössze 2 kilométer távolságra – közölte vasárnap a zárai (Zadar) egyetem.

<

Búvárrégészek a tengeri iszap lerakódásai alatt fedezték fel a gondosan kövekkel kirakott utat, amely összekötötte a mesterségesen létrehozott kőkori települést Korcula szigetének partjával.

Az út négy méter széles volt, és 7000 ezer évvel ezelőtt azon jártak az emberek – tették hozzá.

Az elsüllyedt szigetet már korábban megtalálták, és az ott fellelt famaradványok szénizotópos kormeghatározása egyértelműen kimutatta, hogy a rajta lévő település Kr. e. 4900-ban már létezett.

Eközben Korcula szigetének másik oldalán a zárai egyetem régészei további kutatásokat végeztek a Gradina-öbölben, Vela Luka közelében.

Igor Borzic, a kutatás vezetője furcsa építményeket vett észre az öböl vizében, így a Soline lelőhelyen búvárkodó régészcsoport átvizsgálta a Gradina-öböl középső részét.

Mindenki nagy örömére körülbelül négy-öt méter mélységben a solineivel szinte teljesen megegyező településre bukkantak – emelte ki a sajtóközlemény.

A lelőhelyről a neolitikus korszakból származó leletek, egyebek között kovakő pengék, kőbalták és malomkőtöredékek kerültek elő.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újkőkorszaki utat fedeztek fel a tenger mélyén Horvátországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra