Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újra látogatható a tűzvész pusztította torinói kápolna

2018. október 1. 15:02 MTI

Huszonegy év után újra régi fényében ragyog a torinói lepel kápolnája, amelyet csütörtökön nyitottak meg.

<

A torinói Keresztelő Szent János székesegyház kápolnája 21 évvel ezelőtt, 1997-ben esett pusztító tűzvész áldozatául. Jézus testének képmását tartalmazó torinói leplet az utolsó pillanatban sikerült kimenteni. A kápolnát csütörtökön, 21 év után nyitották meg újra a rendkívül komoly felújítások után.

A csütörtöki ceremónián részt vett a város polgármesterén, Chiara Appendinón és Cesare Nosiglia érseken kívül az olasz kulturális miniszter. Alberto Bonisoli is, aki elmondta, hogy óriási értékű műemléket adnak vissza Torinónak és az egész világnak, hiszen művészeti értékei mellett a kápolna vallási szimbólum is.

Az épület Guarino Guarini (1624-1683) piemonti barokk építész, teológus, matematikus mesterműve. A barokk építészet gyöngyszemének számító kápolnát 30 millió euróból (9,7 milliárd forint) állították helyre, részben közpénzből, részben torinói cégek, szervezetek adományaiból az elmúlt 21 évben. Még nincs teljesen készen, mert az oltárt állítólag később restaurálják. A tűz óta a leplet a torinói dómban őrzik és csak különleges alkalmakkor állítják ki. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újra látogatható a tűzvész pusztította torinói kápolna

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra