Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Martin Luther King utolsó évének igaz története

2018. április 5. 18:00 Múlt-kor

Élt egy ember a XX. század közepén, akinek a pozitív megítélése halála után több évtizeddel is világszerte kikezdhetetlen.

<

Ennél a Nobel-békedíjas férfinál talán senki sem tett többet az USA-ban az emberi jogokért és az emberek közti egyenlőségért. Az Egy király halála című könyvben, a bestseller szerző és díjnyertes médiaszereplő, Tavis Smiley újra éli King utolsó 365 napját a Földön. Felfedi a gyötrelmeit, a sajtó lejárató hadjáratait, az elnök elutasító viselkedésének okait, a fekete középosztály elutasítását, és karakterének politikai támadásait.

King már nem csak az amerikai feketék jogaiért küzdött: a Szegények kampányával a gazdasági rendszer mindenféle származású áldozatának érdekeit képviselte. Azzal pedig, hogy szót emelt a vietnami háború ellen, egy nemzeti rögeszmén túllépve tett hitet az emberségesség mellett, az erőszakkal szemben – bárki legyen is annak elszenvedője. Nyilvánvalóvá tette a két ügy közötti kapcsolatot: a vietnami háborúra költött milliárdok töredékéből is meg lehetett volna oldani a szegénység problémáját az USA-ban. E két törekvésével azonban minden korábbinál több támadást vont magára, az FBI, a média, sőt még saját támogatói részéről is.

Kinget 1968. április 4-én, napra pontosan egy évvel az után gyilkolták meg, hogy a „Vietnamon túl” című beszédében először kritizálta a vietnami háborút. Ezt az egyévnyi szenvedést tekinthetjük hitvallásának, mellyel példát mutat minden ember számára, akiben a lelkiismeret hangjai szembekerülnek az uralkodó politikai közhangulattal és társadalmi rögeszmékkel.

Tavis Smiley Egy király halála című könyve április 9-én jelenik meg.

JÁTÉK!

Válaszolj helyesen az alábbi kérdésre, és nyerd meg a 3 darab az Egy király halála című könyv egyikét a Casparus Könyvkiadó jóvoltából.

Kérdés: Melyik városban érte a halálos lövés Martin Luther Kinget?

A válaszokat a [email protected] email címre várjuk április 11. 15.00-ig. Az üzenetbe ne felejtsétek el beleírni a postacímeteket sem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Martin Luther King utolsó évének igaz története

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra