Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Először kerül fel egy kanadai nő arcképe az egyik bankjegyre

2016. december 9. 14:45 MTI

A faji szegregáció ellen küzdő afroamerikai üzletasszony, Viola Desmond lesz az első kanadai nő, akinek arcképe felkerül az észak-amerikai ország egy bankjegyére – jelentette be csütörtökön a kanadai kormány.

<

Noha Anglia királynőjének arcképe a kanadai fizetőeszközök többségén látható, Desmond lesz az első kanadai nő, akinek képmása felkerül egy bankjegyre. Hetven évvel ezelőtt Desmond nem volt hajlandó elhagyni egy kizárólag fehérek számára fenntartott új-skóciai mozit, ezért bebörtönözték, elítélték, és pénzbüntetéssel sújtották.

A néhai üzletasszony John A. Macdonaldet, Kanada első miniszterelnökét fogja váltani 2018 végétől a kanadai tízdollároson. Macdonald egy magasabb címletre kerül. Az 1965-ben meghalt Desmondot a nagyközönség által megnevezett több ezer jelölt közül választották ki. A szűkített listára végül polgárjogi aktivisták, egy mérnök, egy költő és egy sportoló került fel.

A kanadai kormány az ötdolláros bankjegy újratervezését is fontolgatja, és várhatóan ismét a nagyközönségtől fog segítséget kérni, hogy megtalálja méltó utódját Kanada első francia ajkú miniszterelnökének, Wilfrid Laurier-nek, akinek arcképe ugyancsak magasabb címletre költözik.

Desmond arcképének a kanadai tízdolláros bankjegyre helyezése újabb lépés a liberális kormány részéről a nemek közötti egyenlőség elősegítésére, ami Justin Trudeau miniszterelnök kampányának sarkalatos pontja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Először kerül fel egy kanadai nő arcképe az egyik bankjegyre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra