Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Azonosították Európa legrégebbi muszlim sírjait

2016. február 25. 16:10 MTI

A legrégibb muszlim sírokat tárták fel Franciaországban, az ország déli részén fekvő Nimes-ben. A három sír az első jele annak, hogy a középkor hajnalán muszlim közösség élt az ország déli részén.

<

"Tudtuk, hogy a muszlimok a 8. században érkeztek Franciaországba, ám bevonulásuknak nem maradt tárgyi nyoma, csak egy kevés kereskedelmi forgalomra utaló pénzérme és cserépdarabok" - magyarázta Yves Gleize antropológus, a francia régészeti kutatóintézet (INRAP) munkatársa, a PLoS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. 

A három sírt akkor fedezték fel, amikor Nimes egyik forgalmas sugárútja mellett mélygarázst kezdtek építeni. A sírok a muszlim temetkezési rítus jegyeit mutatják: a három férfi holttestét az oldalára helyezték, fejükkel Mekka felé. A fog- és csontmaradványokból kivont DNS elemzése alapján a férfiak Észak-Afrikából származtak. Egyikük 20-29 éves, a másik 30 év körüli, a harmadik 50 feletti lehetett, sebesülés nyomait nem viselik a maradványok.

A csontok szénizotópos kormeghatározása alapján a férfiak a 7-9. században éltek - közölték a régészek. A három sír felfedezéséig az országban talált legkorábbi muszlim sír a 13. századból származik, Marseille-ben tárták fel. Az antropológusok szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy a három férfi az omajjádok kalifátusának hadseregében szolgáló berber lehetett Észak-Afrika 8. századi arab hódítása idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Azonosították Európa legrégebbi muszlim sírjait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra