Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kossuthék menedékétől Damjanich főhadiszállásáig – történelmi épületeket állítottak helyre

2016. január 8. 12:45 Novotnik Ádám

Tavaly december közepén jelent meg a Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi munkatársai, műemlék-felügyelői által összeállított, 2015 Pest megyei műemléki helyreállításait ismertető Egy kis mustra című kiadvány, amelyet egy rövid prezentáció keretében mutatott be Tarnai Richárd kormánymegbízott és Nagy Gábor örökségvédelmi vezető a pesti vármegyeházán. Az összegző jellegű kiadvány az egykori Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi sorozatának folytatását képezi hagyományteremtő szándékkal, és immáron ötödik alkalommal vehetik kezükbe az örökségvédelmi szakmában dolgozók mellett a műemlékek és azok védelme iránt érdeklődők. Jelentősége abban rejlik, hogy jelenleg Magyarországon egyedülálló módon csak Pest megyében jelenik meg ilyen típusú, évente megjelenő összegző munka.

<

Az idei műemléki helyreállítások közül különösen kiemelkedik a nem kis történelmi jelentőséggel bíró váci vasútállomás épülete, amely 2013-ban a pályafenntartási épülettel együtt műemléki védettséget kapott. A reformkor egyik legnagyobb infrastrukturális eredménye volt a Széchenyi István által megálmodott Pestet Béccsel összekötő vasút részeként az első gőzvontatású vasútvonal megépítése Pest és Vác között, amelyet 1846. július 15-én nyitottak meg József nádor jelenlétében Ebben az évben készült el a klasszicista stílusban épült, majd 1926-ban átépített állomásépület is, amelyet a belső korszerűsítés mellett idén eredeti építészeti értékeivel sikerült helyreállítani.

A megye területén a legtöbb – mintegy kéttucatnyi – klasszicista stílusú kúriát őrző Dabason említésre méltó a szintén helyreállított Bereczky-kúria mellett a város kulturális életében nagy szerepet játszó Kossuth Ház Galéria, amely a Kossuth család emlékét őrzi. A betiltott Törvényhatósági Tudósítások miatt 1837-ben letartóztatott és bebörtönzött Kossuth Lajos anyagi támasz nélkül maradt szülei és húga 1838-ban baráti segítséggel kaptak itt menedéket. A magyar államférfi szabadulását apja, László már nem érhette meg, itt hunyt el 1839-ben, majd a család Pestre költözött. A sokáig elhanyagolt, méltatlan módon MÉH-telepként használt L-alakú tornácos kúriaépületet idén a különböző kulturális programok befogadására kibővített funkcióval ellátva újították fel.

Emellett számos, a 18–19. században épült római katolikus (Üllő, váci piarista templom) és református (Pomáz, Dömsöd és Verőce) templom, valamint plébánia-épület (Visegrád és Tápiószecső) helyreállítása történt meg. Történelmi szempontból jelentős szerepet játszott a források szerint már a 17. században meglévő tápiószecsői római katolikus plébánia-épület, amely az 1848-1849-es szabadságharc idején 1849. április 4-ig Jellasics horvát bán főhadiszállása volt, azonban a sikeres tavaszi hadjáratnak köszönhetően április 5-én már Damjanich János rendezkedhetett itt be. Említést érdemel az 1802-ben skót bencések által az egykori középkori apátság közelében épített telki római katolikus templom is, amelyet az elmúlt években kívül-belül lépésről lépésre helyreállították. Ennek megkoronázásaként idén megtörtént a copf elemeket tartalmazó késő barokk templommal egyidős oltár restaurálása is.

A negyven oldal terjedelmű füzet bemutatja még a Visegrádon (Városháza, Egészségház és közösségi tér), Vácon (Március 15. tér 19. – egykori barokk kávéház), Szentendrén (Dumtsa Jenő u. 12. szám alatti lakóház), Abonyban (Márton-kúria) és Biatorbágyon (Szily-kastély) történt további műemléki szempontokat és a fenntartható, korszerű használatot figyelembe vevő helyreállításokat is.

A rövid kiadványt, amely a MOL Nyrt., a Creaton és a Pest Megyei Kormányhivatal támogatásával jelent meg, 2015 jelentősebb Pest megyei műemléki helyreállításainak listája zárja. A jövőben remélhetően más megyékben is sor kerül hasonló, frissen helyreállított és felújított megyei műemlékek bemutatását célzó népszerűsítő füzetek kiadására.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kossuthék menedékétől Damjanich főhadiszállásáig – történelmi épületeket állítottak helyre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra