Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Betegségeiről mesélt a francia lovag mumifikált szíve

2015. december 3. 18:40

Tavaly régészek egy csoportja 17. századi francia nemes asszonyok rendkívül jó állapotban konzerválódott maradványaira bukkant rá a rennes-i jakobinus konvent épületénél. Mindegyik ólomkoporsóban volt egy-egy szív alakú doboz, amely egy-egy emberi szívet tartalmazott. Kutatók nemrég a legmodernebb orvosi módszerekkel vizsgálták meg a szerveket. 

<

A szív holttestből való eltávolításának, és egy tárolóeszközben az elhunyttal együtt való eltemetésének hagyománya a középkorban és a kora újkorban is széles körben megfigyelhető volt a francia főnemesi és arisztokrata réteg körében. A tavaly megtalált öt csontváz között Louise de Quengo, Brefeillac úrnőjének maradványaira is rábukkantak. Louise de Quengót a férje szívével együtt temették el. Ezt a szervet rejtő dobozon található feliratból lehet tudni: „Ez Toussaint de Perrien, Brefeillac lovagjának szíve, akinek a teste a Megmentőnél fekszik, nem messze Carhaytól, a mezítlábas karmeliták rendházában, amelyet ő alapított. Meghalt Rennes-ben 1649. augusztus 30-án.”

A lovag szívét a négy másik koporsóban talált szervvel együtt a Francia Nemzeti Intézet a Preventív Régészeti Kutatásért nevű szervezet munkatársai, többek között radiológusok, törvényszéki orvosok, fizikusok és patológusok is megvizsgálták. A szíveket MRI-vel és CT-technológiával végzett vizsgálatoknak is alávetették. A tudósok először a bebalzsamozott szervekből próbáltak meg információkat szerezni egykori „tulajdonosuk” egészségi állapotáról, ez azonban így nem volt lehetséges. Ezért nagyon óvatosan megtisztították a szíveket, eltávolították a balzsamozó anyagot, és azután újrakezdték az MRI- és CT-vizsgálatokat. Utóbbi ezúttal már tisztán láthatóan mutatta meg a szív részeit.

A szíveket rehidratálták, amely lehetővé tette, hogy a kutatók azonosítani tudják a miokardiális izmokat az MRI-képeken, és a kutatócsoport a szöveteket mikroszkóppal is emellett megvizsgálta, hogy a legtöbb információt nyerje ki a szervekből. Az egyik szív egészségesnek bizonyult, és semmilyen betegség nyomai nem látszódtak rajta. Három szíven betegségek nyomait lehetett felfedezni, a koszorúereken például koleszterinfoltokat találtak, de érszűkületre utaló jeleket is felfedeztek. Mivel az ötödik szívet rosszul konzerválták, nem lehetett megfelelően megvizsgálni. Mint a vizsgálatok eredményéből is látható, a szívbetegség elterjedt volt a felső rétegek körében, feltehetően azért, mivel könnyebben hozzájutottak a zsírosabb ételekhez, amelyek persze aztán különböző szív-és érrendszeri megbetegedéseket okoztak. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Betegségeiről mesélt a francia lovag mumifikált szíve

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra