Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Levágott kezek takarták a 9000 éves koponyát

2015. szeptember 24. 15:52

Egy nemzetközi kutatócsoport az amerikai kontinens legkorábbi lefejezési esetét tárta fel nemrég. A 9000 éves, Brazíliában megtalált férfi levágott kézfejei az arcán nyugodtak. A tudósok szerint a levágott fej nem trófeaként került a helyi lakosok birtokába.

<

A sírra még 2007-ben találtak rá a régészek a Lapa do Santo sziklamenedéknél. A régészeti lelőhelyen 26, a korai holocén korra datálható emberi sírhely található egy mészkővel fedett gödörben. A régészek itt bukkantak rá a koponyára, amelyen két kézfej pihent.

Az áll felé mutató jobb kézfejet az arc bal, míg a homlok felé mutató bal kézfejet az arc jobboldalán helyezték el. Az állkapcson és az első hat nyakcsigolyán V-alakú bevágások láthatók. André Strauss, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet és kollégái a koponya morfológiai jellegéből és a fogak állapotából arra következtetnek, hogy a testrészek valószínűleg egy fiatal férfihez tartozhattak. A maradványok részecskegyorsítós tömegspektrometriával történő vizsgálata során kiderült, hogy a koponya 9000 éves. A tudósok a stronciumvizsgálatokat követően rámutattak, hogy a férfi feltehetően a lelőhely többi sírhelyében fekvő személyek csoportjához tartozott.

A kutatók kizárták, hogy a koponya trófeaként került volna a csoport tulajdonába, annak ellenére, hogy a jelenségnek nagy hagyománya volt Dél-Amerikában. Strauss érvelése szerint erről azért nem lehet szó, mivel a trófeaként megszerzett fejeket általában csak hosszabb idő után temették el, a szóban forgó férfi feje viszont nem sokkal halála után került a sírba. A trófeaként megszerzett fejekbe a könnyebb szállíthatóság érdekében ráadásul egy lyukat is vágtak, amely ebben az esetben szintén hiányzik. Mint Strauss rámutatott, a lefejezés nem csak a különböző csoportok közötti versengés eredménye lehetett. 

A tudósok a vizsgálatok eredményeiből arra következtetnek, hogy az amerikai szuperkontinens legkorábbi ismert lefejezési esetével állunk szemben. Az eddigi legkorábbi ismert dél-amerikai lefejezési eset egy mintegy 5000 éves, Andokban talált koponyához volt köthető. A felfedezés földrajzi értelemben mintegy 2000 kilométerrel tolja ki a lefejezési esetek eddig ismert tartományát, a jelenség tehát nem korlátozódott a kontinens nyugati partvidékére, mint azt korábban gondolták – fejtette ki Strauss.

A kutatók szerint a férfit feltehetően – a vadászó-gyűjtögető életmódot követő amerikai törzsek halotti rítusainak korai megnyilvánulásaként – csak halála után fejezték le. A kutatók szerint a kézfejek gondos elrendezése a férfi közösséghez való tartozásának kihangsúlyozására utalhat. A tudósok emellett rámutattak: elképzelhető, hogy a lakosok kozmológiai felfogásuk kifejezése érdekében rendezték így el a testrészeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Levágott kezek takarták a 9000 éves koponyát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra