Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Regélő romok

2015. szeptember 17. 16:14

„Ha egy 10 éves fiú rosszul viselkedik, égő chili paprika füstjét kell belélegeznie.” Ilyen és ehhez hasonló szabályokat is rögzített az aztékok Mendóza kódexe, felfedve a mindennapi élet szigorú szabályait. Valószínű, hogy ennek a fegyelemnek és a szigornak köszönhető, hogy az aztékok Közép-Amerika minden szomszédos nemzetét leigázták és hatalmuk csúcsán Mexikó északi részétől egészen a Csendes-óceáni partokig húzódott birodalmuk.

<

E letűnt világ utáni tudományos kutatások csak a közelmúltban kezdődtek. 1995-ben találták meg az aztékok Nap templomát. Eduard Ziller volt az a tudós, akinek sikerült az azték kódexeket megfejtenie, pedig előtte rengetegen próbálkoztak ezzel. A kódexekben – amelynek lapjai állatbőrből, vagy a fügefa kérgéből készült amate papírból készültek –  a sok véres áldozati rítust ábrázoló képek alátámasztották a krónikát, amely szerint 20 ezer embert áldoztak fel az aztékok a szakrális ünnepeiken. Ennek a legendának eredt a nyomába Ziller, de sem ő, sem a régészek erre utaló nyomot nem találtak.

A német kutató azonban rájött, hogy a kódexben ismétlődő képek az azték naptár illusztrációi és a csillagászok 365 napra osztották fel az évet. Ziller megfejtette azt is, hogy párhuzamosan ezzel a naptárral, az aztékok egy másik rendszert, egy 260 napos szent naptárat is használtak. Ennek megtestesítője a Piadra del Sol, a naptárkő, egy 24 tonnás régészeti lelet, amely 1790-ben Mexikóban került elő egy ásatás során, és amely kő mindkét naptárrendszert egyesíti magában.

Ziller arra is rájött, hogy a két rendszer új évének első napja 52 évente egybeesik. Ez mindig egy új kor kezdetét jelentette az aztékok számára, s ezzel magyarázható a templomjaik lépcsőzetes kialakítása, ilyenkor ugyanis újabb szintet építettek rá. Amíg Eduard Ziller Mexikóban a könyvtárakban kódexet fejtett, felesége különböző tárgyakat vásárolt a helyiektől. Ennek a gyűjteménynek a legértékesebb darabjait ma a Berlini Néprajzi Múzeum őrzi.

A Spektrum Regélő romok című sorozatának csütörtök esti epizódja a megszállottan kutató Ziller család történetén keresztül mutatja be az azték népet, megszólaltatva napjaink néhány régészét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Regélő romok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra