Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ritka bizánci aranyérmére bukkant a bolgár Indiana Jones

2015. augusztus 12. 08:26

Bolgár régészek egy 11. századból származó aranyérmét találtak az ókori trák város, Perperikon területén. A 23 karátos aranyból készült érme a 976 és 1025 között uralkodó bizánci császárt, II. Baszileioszt, valamint öccsét, a birodalmat 1025 és 1028 vezető VIII. Kónsztantinoszt ábrázolja.

<

A most felfedezett érme valamivel könnyebb, mint a 10-11. században Bizáncban használt, sztenderd 4,4 grammos tetarteronok. A tárgyat felfedező neves bolgár régész, Nikolaj Ovcsarov elmondta, hogy százból mindössze két-három tetarteron érme volt könnyebb a szabványnál.

Az érme nagyon jó állapotban maradt fent, ami arra enged következtetni, hogy befektetési aranyként, a megkötött üzleteknél átadott összeg kiegészítéseként használták, vagyis nem volt mindennapos használatban. Ovcsarov és csapata az érme mellett egy ólompecsétet is talált a feltárásai területen. A tárgy egy, a birodalom határainak védelmében aktív szerepet játszó nemes tulajdonát képezte. A régészek eddig mindössze két darab – de egyetlen arisztokratához köthető – pecsétet találtak, amelyek jelenleg magánkézben vannak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ritka bizánci aranyérmére bukkant a bolgár Indiana Jones

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra