Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Így néz ki egy 7500 éves, eksztázisban táncoló papnő

2015. augusztus 6. 11:35

Régészek egy csoportja egy 7500 éves, táncoló papnőt ábrázoló agyagszoborra bukkant az Északkelet-Bulgáriában található Varbitsa városának közelében található neolitikus település feltárása közben. A település mintegy 300 éven át állt fenn az újkőkorszakban.  

<

A női szobor különösen a részletesen kidolgozott testrészek miatt izgalmas felfedezés: a papnő kezei a csípőjén pihennek, szemei - szájával egyetemben - tágra nyíltak, és még az orrlyukai is látszanak. A szobor a papnőt az anyaistennőnek ajánlott szertartás közben ábrázolja, arckifejezése pedig nyilvánvalóan vallási eksztázist tükröz vissza. A kutatók úgy vélik, a táncoló alak a település papnője lehetett. Bulgáriában mindeddig ugyanebben az időszakban keletkezett, hasonló agyagszobrocskáknak csak az orr részét találták meg.

A táncoló papnő szobra számos, a Varbitsa melletti 3,25 hektáros feltárási területen talált lelettel együtt a bulgáriai Sumen városában található Regionális Történeti Múzeum állandó kiállításának részét fogja képezni. Dr. Szvetlana Venelinova, a feltáráson dolgozó kutatócsoport helyettes vezetője elmondta, hogy az eddig megtalált régészeti anyag felülmúlja a várakozásaikat. Hozzátette, hogy a kutatók két réteget tártak fel: egy neolitikumit, valamint egy római korit. A feltárási területről emellett egy gabonatárolásra használt kerámiaedény imádkozó nőt ábrázoló darabja is előkerült. A lelet valószínűleg az aratással és a termés tárolásával hozható kapcsolatba.   

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Így néz ki egy 7500 éves, eksztázisban táncoló papnő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra