Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Naponta kerülnek elő ősi épületek az ókori római városból

2015. július 8. 17:53 MTI

Huszonhárom római és középkori építmény maradványait tártak fel a Bulgária északkeleti részén fekvő Szilisztra városában. A kutatók többek között rábukkantak egy 35 méter hosszú ókori épület romjaira, és a leletek között számos falfestménytöredék is szerepel

<

A Duna jobb partján elhelyezkedő város eredetileg trák település volt, majd 106-ban rómaiak megalapították a Durustorum nevű kolóniát. A 7. században bolgárok foglalták el, ekkortól Drásztár volt a település neve. Itt lakott 30 éven át az első bolgár birodalom alapítója, Aszparuh kán, a 9. században Omurtag kán palotát építtetett, amely a bolgár cárok dunai rezidenciája lett, később itt volt az első püspöki székhely.

A városi vízvezeték- és csatornahálózat bővítését megelőző leletmentő régészeti feltárások során napvilágra került a római Durustorum egy korábban ismeretlen erődítménye, rábukkantak egy 35 méter hosszú ókori épület romjaira, és a leletek között számos falfestménytöredék is szerepel. Az archeológusok egyebek mellett megtalálták az Omurtag kán palotájához tartozó középkori épület maradványait is - olvasható az Archaeology in Bulgaria régészeti hírportálon.

"A régészeti ásatások 4-5 méteres mélységben folynak, így gyakorlatilag nap mint nap tárunk fel jelentős tárgyi emlékeket és épületmaradványokat. Soha korábban nem kerültek például még napvilágra ilyen nagy számban az ókori Durustorumból származó falfestmények" - mondta az ásatásokat irányító Georgi Atanaszov professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Naponta kerülnek elő ősi épületek az ókori római városból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra