Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Komoly problémákat okozhat még a szökőmásodperc

2015. július 1. 16:46

Bár a NASA tudósainak számításai szerint a napok 1820 óta átlag mindössze két ezredmásodperccel lettek hosszabbak, ez a kis eltérés is elég ahhoz, hogy gondokat okozzon az időszámítás rendkívüli precizitásra törekvő világában. Tegnap éjszaka 1972 óta huszonhatodik alkalommal adtak hozzá egy extra másodpercet a világidőhöz, hogy ennek révén az atomórák szinkronban maradhassanak a Föld lassuló forgásával. 

<

Az emberi időszámítás alapja már évszázadok óta a Föld forgási sebessége. A második világháború után azonban megjelentek a céziumatomok elektromágneses rezgésein alapuló, rendkívül pontos atomórák, amelyek 1,4 millió évenként mindössze egy másodpercet tévednek. Az atomórák számításain alapuló összehangolt (vagy általános) világidő (UTC) 1961 óta számít az elsődleges nemzetközi időszámítási szabványnak. 

Amíg azonban az atomórák számításai alapján egy nap 86 400 másodpercből áll, a Föld 86 400.002 másodperc alatt fordul körbe saját tengelye körül, vagyis két ezredmásodpcercnyi eltérés figyelhető meg a kettő között. Az eltérés oka az, hogy bolygónk forgási sebessége a Föld, a Nap és a Hold közötti gravitációs hatások által okozott fékező erő miatt lassul. Ez a napi két ezredmásodperces különbség egy év alatt közel egy másodperces eltérést eredményez, amely évtizedek során egy percre, évezredek elteltével pedig egy órára is rúghat. Ennek kiküszöbölése érdekében a szakemberek 1972 óta bizonyos években - június 30-án vagy december 31-én - egy szökőmásodpercnek nevezett extra másodpercet is hozzáadnak a világidőhöz. Idén emiatt június 30-án 11:59:59 után nem éjfél, hanem 11:59:60 következett, vagyis június 30-a 86 401 másodpercen át tartott.

A tegnapival együtt 1972 óta összesen 26 szökőmásodpercet iktattak be. Míg azonban 1972 és 1998 között 21 másodpercet adtak hozzá a világidőhöz, addig azóta mindössze négyet. Erre az a magyarázat, hogy a Föld forgási sebessége - az árapály, a természeti katasztrófák, a földmag mozgásai, valamint akár a klímaváltozás hatására - változik és a így egészen minimális eltérések figyelhetők meg az egyes napok között. A NASA tudósai szerint az El Niño által okozott légköri változások lelassíthatják a Föld forgását, és akár egy ezredmásodperccel is meghosszabbíthatnak egy napot.

A kiszámíthatatlanság számos problémát okozhat a technológiától egyre inkább függővé váló világunkban, egyes számítógépeknek ugyanis nehézséget jelent egy 61 másodperces percet beiktatni a rendszerbe. A 2012-ben a világidőhöz hozzáadott plusz másodperc miatt számos ismert honlap - többek között a LinkedIn, Reddit and Gawker is - összeomlott.  

Ráadásul a szökőévekkel ellentétben a szökőmásodpercek esetében nem lehet előre tudni, mikor válik szükségessé egy újabb másodperc beiktatása. A szökőmásodpercről a szakemberek csak hat hónappal annak a világidőhöz való hozzáadása előtt döntenek, aminek következtében a programozók nem tudnak olyan kódokat írni, ami ezt a változást automatikusan beiktatná a számítógépes rendszerbe. A NASA tudósa, Chopo Ma szerint az előrejelzések alapján valószínűsíthető, hogy az elkövetkező évtizedekben egyre több szökőmásodpercet kell majd hozzáadni a világidőhöz, azt azonban még nem lehet tudni, hogy erre az intézkedésre minden évben szükség lesz-e.

A technológiai berendezések működésében okozott zavar miatt sokan amellett érvelnek, hogy a szökőmásodperc több kárt okoz, mint amennyit használ. Néhány tudós úgy gondolja, szerencsésebb lenne, ha néhány évszázadonként egy - előre tervezhető - szökőórát iktatnának be.  A Nemzetközi Telekommunikációs Unió következő, novemberi ülésén a szökőmásodperc eltörlése esetén várható következményeket fogja megvitatni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Komoly problémákat okozhat még a szökőmásodperc

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra