Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

100 éve nem törölték le egy iskola tábláit

2015. június 18. 08:36

Miközben az oklahomai Emerson Gimnáziumban dolgozó munkások az új, műanyag táblák felhelyezése érdekében leszerelték a régi iskolatáblákat, 1917-ből származó, szinte tökéletes állapotban megmaradt, különböző feliratokat és rajzokat tartalmazó táblákra bukkantak. Az iskola munkatársai az illetékes iskolakerületi hatósággal összefogva kidolgoznak egy programot, amelynek segítségével lehetővé válhat a különös műemlékek hosszú távon való megőrzése.

<

A munkások négy osztályteremben is találtak 1917-ből származó táblákat (a dátumot onnan ismerjük, hogy R. J. Scott gondnok három helyen is felírta a napokat, amikor újakkal takarták le a régi táblákat). A rajtuk lévő feliratokon a különböző matematikai műveletek mellett egy különös, kör alakú szorzótábla és egy kotta is látható. Ezenkívül különböző feladatokat ("nevezz meg nyolc fafajtát", "hány pint fél gallon?" stb.), valamint a diákok figyelmét a kézmosás, a fogmosás és a hajfésülés fontosságára felhívó higiéniás tanácsokat is felírtak a táblákra.

A gyűjtemény legértékesebb darabjait azonban a rajzok jelentik. Az egyik jelenetben egy kékruhás kislány egy szappanbuborékot fúj fel, egy másik rajz pedig azt ábrázolja, ahogy egy rózsaszín ruhás lány sót szór egy pulyka faroktollaira. A pulyka a hálaadás környékén készült rajzok visszatérő elemének számított, nem véletlen, hogy a rózsaszín ruhás lány mögötti naptáron (amely a felirat ellenére valójában a novemberi napokat mutatja) az ünnep pirossal van kiemelve. Emellett fehérrel rajzolt telepesek, valamint a Mayflower 1620-ban Plymouthba történő megérkezésének jelenetei is láthatók a rajzokon. 

Az iskolatáblák története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A palatáblákat a diákok évszázadokon át használták, a 16. században pedig már zenetanításhoz használatos nagyobb táblák is megjelentek. A források szerint a 18. század közepén Angliában már rajzoltak krétával iskolatáblára, Amerikában pedig elsőként 1801 szeptemberében, West Pointban tűntek fel a tanítást és tanulást megkönnyítő szerkezetek. A hivatalosan csak néhány hónappal később megalapított akadémia 12 diákja számára George Baron angol származású matematikatanár írta fel krétával egy táblára a legfontosabb információkat.

Színes krétát a feltételezések szerint elsőként James Pillans skót klasszika-filológus használt először az 1810-es években. A kréta a feltételezések szerint Pillans saját "receptje" alapján, őrölt gipszből, zabkásából és színezékanyagból készült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

100 éve nem törölték le egy iskola tábláit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra