Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mégse megy el Kim Dzsong Un a győzelem napi ünnepségre

2015. április 30. 17:44 MTI

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mégsem vesz részt a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából május 9-én rendezendő moszkvai ünnepségen - közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. 

<

"Kim Dzsong Un úgy döntött, Phenjanban marad" - mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov, hozzátéve, hogy a döntés az észak-koreai belső ügyekkel van összefüggésben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter még márciusban jelentette be, hogy Kim Dzsong Un elfogadta a meghívást a május 9-i győzelem napi jubileumi ünnepségre. Ez lett volna a három évvel ezelőtt hatalomra került észak-koreai vezető első hivatalos külföldi útja.

A phenjani rezsim viszont egyszer sem erősítette meg, hogy Kim Dzsong Un ellátogat a moszkvai rendezvényre. Számos megfigyelő úgy értékelte az észak-koreai vezető beharangozott moszkvai látogatását, hogy Phenjan csökkenteni akarja függőségét első számú szövetségesétől, Kínától, és Moszkvához szándékozik közeledni. Oroszország az utóbbi időben több jelét is mutatta annak, hogy támogatja Észak-Koreát: elindította a két nép közötti "barátság évét", és fejleszteni fogja az észak-koreai vasúthálózatot az ottani természeti erőforrásokhoz való hozzáférés fejében.

Kim Dzsong Un távollétével tovább csökken az ukrán válságban játszott szerepe miatt nemzetközileg elszigetelt Oroszország külföldi vendégeinek száma a május 9-i ünnepségen. A rendezvényre meghívott 68 külföldi vezető közül "nagyjából 30 állam- vagy kormányfő részvételére számítunk" - idézte Peszkovot a TASZSZ orosz hírügynökség. A megemlékezésen jelen lesz többek között Hszi Csin-ping kínai államelnök, Narendra Modi indiai kormányfő és Raúl Castro kubai elnök is. A résztvevők listáján szerepel több, nemzetközileg el nem ismert vezető is, például a szakadár grúziai területek, Abházia és Dél-Oszétia "elnökei".

Néhány államfő, köztük a cseh Milos Zeman és a fehérorosz Aljakszandr Lukasenka, valamint Robert Fico szlovák kormányfő Moszkvába látogat ugyan május 9-én, de nem vesz részt a katonai díszszemlén "zsúfolt programja" miatt - mondta Peszkov. Más politikusok úgy döntöttek, hogy csak másnap, május 10-én mennek el az orosz fővárosba, Angela Merkel német kancellárt is akkorra várják egy rövid vizitre, ő Putyinnal is tárgyal majd ez alkalommal.

Európából jelezték részvételüket az ünnepségeken még Szerbia, Bosznia-Hercegovina és a boszniai Szerb Köztársaság, továbbá Macedónia vezetői. A Kreml ugyanakkor nem tulajdonít nagy jelentőséget a május 9-i "hiányzásoknak", mondván, hogy az országok többsége tisztában van vele, milyen fontos szerepe volt a Szovjetuniónak a nácizmus legyőzésében. Moszkva azt ígérte, hogy idén az eddig megszokottnál is lenyűgözőbb lesz az ünnepség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mégse megy el Kim Dzsong Un a győzelem napi ünnepségre

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra